Golf i tv?

Ja, fläckvis var det rent av underhållande

SPORTBLADET

Att recensera sport i tv. Och få betalt för slitet. Vilken dröm. Visst, säger Lars Nylin, medges, men det kommer även tillfällen när det mest är en vanlig dag på jobbet, det vill säga när det bjuds golf.

Spalten och golf är ingen bra kombination. Visst, det handlar troligen om pur bitterhet.

Ett par försök på driving range har bara följts av kvidande sorkar maximalt trettio meter bort.

Sedan de aktiva: den här sporten skulle behöva en kombination av Henrik Schyffert och Kylie Minogue i stället för de prudentliga mesar som nu regerar.

För att gå rakt på sak: tv-spalten var inte lättflirtad när den anmodades att tycka till om US Masters. Tio timmar eller mer med Christer Ulfbåge och Tiger Woods kändes lika lockande som Solna AIK:s klubbmästerskap i snöbollskastning.

Men väl inne i det - it"s a dirty job but somebody"s gotta do it - får det medges att det inte var fullt upp den burleska plåga som suggererats på förhand. Fläckvis var det rent av underhållande.

Spännbältet avlägsnades

Till detta bidrog starkt det rent sportsliga. Skulle Tiger komma smygande bakifrån, när han nu ändå till slut överlevt kvalgränsen, "cutten" (uttalas som husdjuret)? Eller skulle underdogen Jeff Maggert ta hem det? Maggert, rankad 119 i världen, har endast spelat hem ynka tio miljoner dollar, poor chap! Då är man en skräll i dessa illustra sammanhang.

Till slut blev det kanadensaren Mike Weir. Även det en roligare upplösning än Woods-vinst när nu svensk herrelit blåst bort från golfjordens yta.

Men även kommentatorerna Ulfbåge, Ove Sellberg och Fredrik Nilsmark adderade till att spännbältet så småningom kunde avlägsnas från tv-soffan.

Nilsmark underhöll

Framförallt Nilsmark spred kommentarer som inte alls hade den hovsamhet jag brukar förknippa med golfpratandet post alt meister Göran Zachrisson.

"Vad luktar det egentligen runt banan, vi har diskuterat det, är det doften av kyckling eller kattfoder?".

Sånt underhöll Nilsmark med, medan Ulfbåge & Sellberg aningen stressade försökte flika in att viktiga puttar samtidigt kunde ses svischa långt förbi hål som plötsligt var små som knappnålsskallar.

Den amerikanska tv-produktionen var dock inget man förför oiniterade med.

Rudimentär som bäst. Sötsliskig som sämst. Till och med Ulfbåge muttrade över vissa sentimentala pausfilmer.

Spaltens eviga käpphäst vad gäller golf i tv, de illustrerande datagrafiska skisserna över hålen, de lyste ännu en gång med sin frånvaro. För en novis var förvirringen tidvis stor. Men som antyddes i inledningen; detta var nog aldrig avsett för lilla mig.

Helgens bästa golfinslag stod Jens Lind för. Dennes reportage i "Sportspegeln" om "choke", golfarnas motsvarighet till Jörgen Brinks "vägg", hade en kraftig aha-faktor.

Real Madrids första halvtimme mot Manchester United rusade rakt in på listan över den bästa sportunderhållningen i tv någonsin.

Makabert bra.

Lars Nylin