Fjärde raka SM-guldet till Balrog

Vann daminnebandyfinalen över Södertälje med 9-2

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Balrog är fortfarande landets bästa daminnebandylag.

Tack vare en strålande förstaformation finalslog de Södertälje med 9-2 - och tog därmed sitt fjärde raka SM-guld.

- Vi är som en lagmaskin där alla är bra, säger fyramålsskytten Birgitte Lersbryggen.

Det var just förstauppställningen med schweiziskan Marisa Mazzarelli som center, omgiven av Birgitte Lyrsbryggen och Helena Lindberg som låg bakom segern.

Efter 4-0-målet i mitten av den andra perioden kändes matchen avgjord.

Då hade förstakedjan gjort samtliga mål, det första redan efter 20 sekunders spel då Marisa Mazzarellis dragskott gick in bakom landslagsmålvakten Sofia Pettersson.

När sedan slutspelets poängdrottning Helena Lindberg själv gjorde 2-0, och passade fram till Lersbryggens 3-0 och 4-0 så var saken så gott som klar.

- Man tänder till lite extra när det är final. Det är bara en match som gäller, och det passar mig, säger Lersbryggen, som är van finalhjältinna.

Fyra mål igen

Guldet var norskans fjärde raka och i fjol gjorde hon fyra mål i finalen mot Örnsköldsvik - och i år blev det fyra nya mål.

- I fjol så låg vi under med 1-4 när jag gjorde mina mål, i år var det lite lättare. Men det är alltid lika roligt att vinna guld.

Sofia Pettersson i Södertäljemålet gjorde trots allt en hyfsad match, och stoppade en hel del frilägen, men hade svårare för dragskotten från halvdistans.

Balrog kunde gå fram till 5-0 innan Södertäljes Sara Thelin kunde reducera. Men en minut senare kunde Lersbryggen slå in sitt tredje mål för dagen och luften gick ur motståndarna.

Otrolig vinnarinstinkt

I slutperioden började Balrogs andrauppställning komma igång men då var matchen avgjord sedan länge. Anna-Maria Israelsson och Sara Ekström gjorde varsitt mål, medan försvaret och målvakten Maria Sedman storspelade.

- Vi stampade sönder Södertäljes skyttar totalt i dag. De vek ner sig totalt, men samtidigt så har de här tjejerna en otrolig vinnarinstinkt, säger Balrogs tränare Örjan Lindberg.

- Förra året gick vi obesegrade genom grundserien, i år har vi haft det lite svårare, men här visar vi att vi är bäst när det verkligen gäller.

Finalen på Hovet lockade rekordmånga, 4 757 personer, vilket är en fördubbling av det tidigare publikrekordet för daminnebandy. Notervärt är också att det är högre än fjolårets publiksiffra för herrfinalen.

Niclas Johansson/TT