Sverige fick flygande EM-kvalstart

Avgjorde på en kvart

SPORTBLADET

KALMAR

Femton minuter var det kamp, resten av EM-kvalmatchen var en svensk uppvisning i konsten att spela fotboll.

Sex olika målskyttar, bra fysik, bra teknik. Sverige var överlägset Schweiz i det mesta när damlandslaget vann med 6-0 (3-0) på Fredriksskans på långfredagen.

Fotbollstjejerna i Marika Domanski Lyfors lag har en rolig tävlingssäsong framför sig.

De rivstartade kvalet till EM i England 2005 med att spela ut Schweiz, ett landslag som på tre matcher har förlorat stort (0-5, 0-4 i fjol) mot Sverige.

Samtidigt är EM-kvalet en bra förberedelse till VM som enligt planerna ska spelas i höst i Kina men kanske flyttas till annat land på grund av infektionssjukdomen sars i Asien.

Malin Andersson bakom tre av målen

- Inget är klart, men jag hoppas verkligen att det blir ett VM, sade Malin Andersson, landslagsveteranen från Malmö FF.

Från sin mittfältsposition - före pausen innermittfältare och efter den på högerkanten - passade Malin till tre av målen.

Hon var särskilt nöjd med timingen vid det femte målet. Malin slog en frispark från kanten, och Jane Törnqvist störtade fram och nickade in bollen.

- Överhuvudtaget är det en styrka att vi har sex olika målskyttar. Fyra mål gjorde vi på fasta situationer men det har vi tränat mycket och kommer att fortsätta träna på det med tanke på VM.

Schweiziskorna bjöd till kamp de första femton minuterna och hade en jättechans att ta ledningen när Prisca Steinegger drog på ett volleyskott. Där gjorde Caroline Jönsson en bra räddning.

Sedan var det Sverige för hela slanten: fyndigt spel, bra fart, överlappningar på kanterna och Malin Moström som otröttlig pådrivare i mitten.

Det var Moström som gjorde 1-0 på en hörnspark efter en halvtimme.

Fyra minuter senare satte Victoria Svensson 2-0 sedan Hanna Ljungberg briljerat med en tunnel innan hon passade bollen.

Femton minuters kamp - resten var uppvisning

3-0 före pausvilan var ett självmål som Linda Fagerström åstadkom med en hård hörnspark där bollen tog på en schweiziska.

Nästan fem tusen på Fredriksskans trivdes och de fick se tre mål till: Umeås Hanna Ljungberg, Jane Törnqvist och Salina Olsson.

Ljungberg lämnade planen tjugo minuter före slut.

- Jag fick en lårkaka, men det är ingen fara. Jag kan nog spela på måndag i allsvenskan mot Djurgården, sade Hanna.

Sverige EM-kvalspelar i grupp ett där Italien och Finland är de svåraste motståndarna. Det svenska spelet i vårkyliga Kalmar gav bra vibrationer inför det fortsatta kvalet och inte minst VM.

Även om motståndet var tamt.

- Vi kan ännu bättre. I början är det alltid fight men sedan fick vi övertag och då flöt det bra.

Förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors klagade lite på passningsspelet, och visst var där en och annan boll som hamnade snett.

- Fast blåsten var besvärlig, det var svårspelat, sade hon.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM