Gustaf Andersson bakom HIF:s seger

Helsingborg tog sig samman och vann

SPORTBLADET

HELSINGBORG

Med konkurshotet hängande över sig var det oerhört starkt av Helsingborgs IF att kunna ta sig samman och besegra GIF Sundsvall med 2-1.

- Det är klart att det varit jobbigt, men på plan och i omklädningsrummet är det fotboll som gäller. Och det är ju på plan vi ska visa vad vi kan, sade Gustaf Andersson, HIF:s vasse anfallare.

Gustaf Andersson föregick med gott exempel. Han var planens klart dominerande spelare och inblandad i nästan varje farlighet Helsingborg skapade.

- Vi hade också en väldig revanschlust efter vår bedrövliga insats mot Öster (0-3), säger Gustaf.

Redan i sjunde minuten kom 1-0 till hemmalaget.

Gustaf Andersson ryckte loss på vänsterkanten, sköt en höger yttersida som tog i stolpen och studsade ut till backen Mikael Gustavsson som sköt i mål. Assisterande domaren hade flaggan uppe men huvuddomaren Lars Kratz vinkade avvärjande.

- Helt riktigt. Bollen tog på en Sundsvallsspelare innan jag fick den, säger Gustaf Andersson.

Ordnade straff

Sedan gick det 19 minuter innan nästa Helsingborgschans: Gustaf Andersson sköt över i bra läge, frispelad av Hans Eklund.

Därefter fixade Gustaf Andersson en straff, som dock Hans Eklund missade - eller rättare sagt Fredrik Sundfors räddade i Giffarnas mål.

Helsingborg rivstartade också i andra halvlek.

Det luktade straff lång väg när Gustaf Andersson ryckte förbi Sundsvall Kalle Ståhl som var tvungen att rycka Andersson i armen.

- Jag vet inte om det var straff. Jag var så koncentrerad på att få in bollen i straffområdet, säger Gustaf Andersson.

Det blev hörna av den situationen och på den fick Hans Eklund bollen i mål men domaren dömde bort målet för ruff.

- Jag är väldigt tveksam till att det dömdes bort, säger Andersson.

Kraft och precision

Det skulle dock komma ett andra Helsingborgsmål.

Christoffer Andersson nickpassade till Gustaf Andersson som till höger i straffområdet med kraft och precision sköt 2-0.

- Hade god tid på mig och såg att målvakten inte stod vid första stolpen, berättar han.

Spelmässigt var det ingen höjdare från Helsingborgs sida. Sundsvall var väl så bra och satte bitvis hårt tryck på hemmalaget.

Men Sundsvalls tränare Per Joar Hansen var inte nöjd.

- Tycker inte vi kom upp i normal standard. Vår första halvlek var svag och försvarsmässigt ställde vi till det för oss själva, säger han.

För Helsingborg väntar en ödesvecka. Helsingborgs kommunstyrelse ska då fatta beslut om kommunen ska gå i borgen ytterligare för klubben.

- Vi i spelarrådet hade ett möte med kommunen i torsdags. Dom lyssnade till våra synpunkter så jag hoppas på ett positivt besked. Men det är inte självklart, säger lagkaptenen Jesper Jansson.

TT