Zambia och samba bakom Öis seger

3-0 mot Enköping gav Örgrytes första vinst

SPORTBLADET

GÖTEBORG

När Örgryte på långfredagen tog sin första seger i årets allsvenska gick det i såväl Zambia- som sambatakt.

Bakom 3-0 mot Enköping döljer sig två exotiska målskyttar i rödblå skrud.

Favorittippade Öis som inlett allsvenskan med två förluster behövde en seger mot bottentippade Enköping. Och med flera normalt sett ordinarie spelare på sjuk- och skadelistan tvingades tränaren Erik Hamrén stuva om lite i laget. Bland annat fick 19-årige Edwin Phiri, som Öis hittat hos sin samarbetsklubb Chiparamba Great Eagles i Zambia, spela högerback och i den viktiga offensiva mittfältsrollen spelade 21-årige Eric Gustafsson. Dessa båda skulle komma att spela avgörande roller.

Individuella prestationer bröt långbollsmönstret

Även Enköping hade tvingats till ändringar efter återbud av Andreas Hermansson och Fredrik Ulmstedt. Dessutom tvingades en lätt skadad Jonny Rödlund byta redan efter en dryg kvart. Därför var det kanske inte så konstigt att matchen inleddes trevande med många långbollar från båda lagen. Öis var ändå det lag som hade mest boll men glappet mellan lagdelarna var stundtals för stort för att skapa något riktigt tryck.

Men två individuella prestationer bröt långbollsmönstret. I artonde minuten dribblade sig hemmalagets brasilianske vänstermittfältare Bosco in i Enköpings straffområde. Försvaret klarade attacken men fick inte riktigt undan bollen som hamnade framför fötterna på Boscos landsman Paulinho Guára som sköt i stolpen. Efter lätt kalabalik gick bollen ut till Edwin Phiri som dundrade in ledningsmålet till höger om Driss el Asmar i Enköpingsmålet.

Åtta minuter senare hittade Eric Gustafsson Paulinho Guára med en precis genomskärare mellan Enköpings mittbackar. Passningen var grann men mottagningen var grandios. Brassen tog med sig bollen i steget med höger yttersida, skapade sig därmed yta och placerade kallt bollen i nät, till vänster om el Asmar.

Hamrén vill inte överdramatisera

Nu var det tungt för Enköping som inte förmått skapa något på sina kontringsförsök. Och än tyngre blev det när anfallaren Brima Koroma utvisades efter ett bråk i slutet av halvleken. Koroma gick hårt åt Öis målvakt Dick Last och fick Öisspelarnas ilska riktad mot sig. I gruffet som följde vispade Koroma till Robert B-Bärkroth i ansiktet och blev korrekt utvisad.

- Vi försökte sedan mobilisera i andra halvlek men vi hade aldrig någon chans, analyserar Enköpings tränare Peter Lenell som var besviken på sitt lag.

- Det var segt och tafatt och alldeles för mycket långbollar, inte alls som vi ska spela.

Andra halvlek bjöd inte på något skönspel inför endast 4 047 åskådare. Men ytterligare ett mål fick de i alla fall se när Driss el Asmar tappade in en inte alltför hård nick från Paulinho Guára mellan händerna.

- Skönt med seger men precis som vi försökt att inte överdramatisera förlusterna ska vi inte överdramatisera den här vinsten, säger Erik Hamrén.

Jerker Edgren/TT