Allbäck matchvinnare för Aston Villa

Anders Svensson sköt avgörande mål

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Han har inte fått många chanser.

Men har tar de få han får.

Marcus Allbäck firade påsk med att bli matchvinnare för Aston Villa.

Landslagsanfallaren slog till två gånger hemma mot Chelsea i Premier League på Villa Park.

Och som han gjorde det.

Det var två drömmål inför nästan 40 000 på läktarna i Birmingham.

Redan efter elva minuter firade Allbäck och fansen det första målet mot topplaget från London.

Försvararen Gareth Barry lyfte fram bollen och Allbäck drog till på volley med högerfoten inne i straffområdet. Chelseas målvakt Carlo Cudicini var chanslös.

Med tolv minuter kvar avgjorde Allbäck definitivt matchen. Darius Vassell nickade ned bollen till Marcus som drev förbi Marcel Desailly innan han från nära håll pricksköt i Cudicinis ena hörn.

Lossnat efter EM-kvalet

Allbäck har inte fått starta mer än ett fåtal matcher i ligan sedan övergången från Heerenveen förra sommaren. Ett tag i vintras var han inte ens aktuell för en plats på avbytarbänken.

Men succén i EM-kvalet i Budapest för tre veckor sedan - Allbäck gjorde båda målen mot Ungern - öppnade ögonen på Villas manager Graham Taylor.

Och Allbäck har inte sett bakåt sedan dess.

Villa vann med 2-1, men segern kunde blivit större - om Allbäck fått full utdelning. Han tvingade Cudicini till två avancerade räddningar, först med ett volleyskott och sedan med ett distansskott.

United och Arsenal vann

I ligatoppen är ställningen oförändrad efter påskaftonens matcher eftersom såväl Manchester United och Arsenal pallade för trycket. United toppar ligan på 74 poäng mot Arsenal 71, men har en match mer spelad.

Två mål av Paul Scholes och ett av Ruud van Nistelrooy sänkte Blackburn på Old Trafford. United vann med 3-1 (2-1) men var illa ute alldeles i början av andra halvlek.

Fabien Barthez klev av skadad i halvtid och ersattes av reservmålvakten Lopez Felipe Ricardo. Denne inledde med att fälla Andy Cole, men reparerade omedelbart sitt misstag med att parera David Dunns straffspark.

I stället för 2-2 och ett pressat läge, behöll United ledningen. Ett läckert solonummer av Ryan Giggs bäddade för 3-1. Giggs sprang slalom mellan Blackburnspelarna, frispelade van Nistelrooy som i sin tur serverade Scholes bollen.

På Riverside Stadium i Middelsbrough kom Arsenal till spel utan Martin Keown, Edu och Dennis Bergkamp. Efter en intetsägande första halvlek hände det grejer direkt efter pausen. Fransmannen Sylvain Wiltord utnyttjade en tabbe i Middlesbroughs försvar och gav Arsenal det absolut nödvändiga målet för att inte tappa mark till Manchester.

Några minuter före slutet smekte Thierry Henry in 0-2 med en skruvad frispark i Mark Schwarzers borte kryss.

Fredrik Ljungberg spelade hela matchen, jobbade hårt och visade att formen är på klart uppåtgående.

Anders Svensson målskytt

Mer svenskt från Premier League:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM