Schumacher - en segrare i sorg

Stallschefen: Vi är stolta över honom

SPORTBLADET

IMOLA

Ferraris Michael Schumacher vann en ny Formel 1-titel på Imola-banan på söndagen - men på segerpodiet fanns ingen glädje.

Motorvärlden delade bröderna Michael och Ralf Schumachers sorg efter att deras mor Elisabeth hastigt avlidit.

- Vi är stolta över vad Michael presterade, säger stallchefen Jean Todt.

Förtvivlad och nära till tårar mottog Michael Schumacher förstapriset efter segern i San Marino Grand Prix, inte ens ett dygn efter att motorstjärnans mor avlidit under lördagskvällen på ett sjukhus i Köln.

Kommentarerna från Michael Schumacher uteblev, med Internationella bilsportförbundets tillåtelse lämnade han raskt banan. I stället tog stallchefen Jean Todt över:

- Han hade valet att köra eller inte. Hade han sagt nej, hade vi inte tvingat honom. Otroligt vad han presterade i dag. Under svåra personliga förhållanden. Men han gjorde sitt jobb, en stor demonstration, vilken människa han är. Vi är stolta över honom.

Dödsbudet tätt inpå tävlingen

Michael och Ralfs 55-åriga mor föll i veckan i sitt hem och ådrog sig svåra inre skador. Elisabeth vårdades på ett sjukhus i Köln dit bröderna flög efter lördagens kvalificering. När de återvände till Imola-banan på söndagsmorgonen var de klädda i svart, men valde trots sorgen att delta.

Bedrövade, med svart band runt armen, genomförde de loppet.

62 varv senare hade Michael Schumacher styrt Ferrari-bilen till seger, allt till stor glädje för Ferrari-fansen som såg ljus efter en tung start på årets mästerskap. Segern på hemmabanan, tio mil från Ferrarifabriken, i sista tävlingen med fjolårsbilen, var viktig.

- En bra avslutning och fint farväl för en fantastisk bil, menade Jean Todt.

Han pratade om att teamets rätta anda var tillbaks:

Nytt starkt lopp av Räikkönen

- Det var viktigt för oss att vinna första loppet i Europa. Speciellt på den här banan.

Stallkompisen Rubens Barrichellos otur fortsätter. Han hade andraplatsen i sin hand när teamet inte fick på vänster framhjul vid tredje depåstoppet, elva varv från mål. Här ramlade han från andra till tredjeplats i mål, även om han jagade McLarens Kimi Räikkönen på slutet.

- Jag gav allt vad jag kunde och det blev en bra fight, även om jag inte kom förbi, sade Barrichello.

Den 23-årige finländaren Räikkönen knep andraplatsen genom en taktisk satsning på två depåstopp mot tre för övriga stall. Räikkönen som startade från sjätte startposition fick till en bra start och avancerade successivt.

Andraplatsen var årets fjärde besök på prispallen för den unge finländaren, resultatraden 3-1-2-2 är imponerande. Räikkönen har kört 38 Grand Prix-lopp och leder årets VM-serie, fjorton poäng före stallkamraten David Coulthard, som är en poäng före Michael Schumacher.

- Vi hade en bra strategi och allt gick perfekt. Jag kan inte klaga alls. Visst var jag pressad av Barrichello men han hade bara ett varv på sig och det räckte inte, sade Räikkönen.

Fyran Ralf Schumacher, Williams, ledde de första femton varven innan han vid första depåstoppet blev passerad av storebror Michael. Räikkönens depåstrategi kostade Ralf andraplatsen och en frän omkörning av Rubens Barrichello skjutsade Ralf Schumacher till en fjärdeplats i mål.

Juan Pablo Montoya, Williams, låg länge fyra i loppet men föll på depåstoppen.

Formel 1-VM fortsätter om två veckor till Barcelona.

TT