Fredrik Jacobson vann Algarve Open

Tillbaka efter skadan - som en vinnare

SPORTBLADET

VALE DO LOBO

Han hade inte tävlingsspelat på tio veckor - men vann direkt i comebacken.

Fredrik Jacobson överraskade alla i Portugal, inklusive sig själv.

- Jag hade en lustig känsla när jag reste hit och tänkte att det skulle vara en chock om jag vann direkt...och så hände det, säger 28-åringen.

Kungsbacka-spelaren kallades länge för den "eviga" tvåan, men fick en flygande start på säsongen 2003 när han i december vann sin allra första Europatourseger i Hong Kong Open.

Strax efteråt skadade Jacobson handleden så illa att han tvingades vila helt från golfen och det var inte många golfexperter som trodde att svensken skulle ha något med toppstriden att göra i Algarve Open under påskhelgen.

Kände sig rostig inledningsvis

- Jag kände mig rostig i början av veckan och har varit borta så länge att jag tappat känslan i svingen, sade Jacobson i en segerintervju bara minuterna efter att han puttat bollen i koppen och avslutat den fjärde dagens spel med 72 slag.

Bara två dagar efter att han återgått till full träning slog han banrekord på svåra Vale do Lobo-banan med en öppnande 64-rond i torsdags, men svajade dag 2 med 76 slag, bara för att återta tätgreppet med tredje rondens 71-notering.

Den avslutande ronden på påskdagen blev högdramatisk, länge låg kvartetten Jacobson, Bradley Dredge (Storbritannien), Jamie Donaldson (do) och Brian Davis (do) på fyra under par - men med en enorm eagle-chipp på det 17:e hålet manövrerade sig Jacobson till vinstläge.

Svensken hade till och med råd med en bogey på det avslutande hålet.

Två miljoner kronor rikare

I klubbhuset räknade han in totalt 283 slag, ett bättre än Dredge, Donaldson och Davis som delade andraplatsen. Segern gav Jacobson cirka två miljoner kronor och en skjuts upp till femteplats på penninglistan.

- Jag har spelat väldigt bra runt greenerna och måste vara mycket nöjd med mitt närspel. Trots att jag inte har kunnat träna speciellt mycket har det fungerat bra. Puttningen har kanske inte stämt perfekt, men vid flera tillfällen har jag inte ens behövt använda den, säger Jacobson - som var ett enda stort leende i solen i vackra portugisiska Algarve.

- Att kunna komma tillbaka så snabbt och vinna...det känns helt otroligt.

TT