Malin Baryard trea i världscupfinalen

SPORTBLADET

Stockholm

I potten låg en av svensk ridsports allra största segrar genom tiderna.

Malin Baryard satsade allt i Las Vegas.

Det räckte inte.

Två hoppade bättre - och Baryard slutade trea i världscupfinalen.

Tysken Marcus Ehning red felfritt på sin Anka 191 sent på söndagskvällen, svensk tid.

Han tog sin första - och största - seger, före förhandsfavoriten Rodrigo Pessoa, Brasilien.

Malin Baryard och Butterfly Flip fick ett nedslag i båda hoppningarna, åtta fel totalt.

Stor svensk hästhoppningshistoria blev inte skriven.

Men en riktigt bra sådan.

Stor prestation

Ty den 28-åriga norrköpingstjejens bravad i den amerikanska ökenstaden är än av de främsta individuella svenska ryttarprestationerna. Baryard snabbinkallades till Las Vegas som reserv för reserven, kom tvåa i de båda inledande klasserna och ledde inför söndagens två avslutande hoppningar i Thomas & Mack Center.

Världscupen firade 25-årsjubileum och inför avgörandet i Nevada var Peter Erikssons sjätteplats 1995 det bästa en svensk ryttare åstadkommit med hela världseliten samlad.

För Malin Barryard var det fjärde finalen. Hon slog igenom med dunder och brak 1996 och kom sjua i Genève, ett resultat hon upprepade förra året.

I söndagens första omgång gick Malin Baryard ut sist - med visshet om att hon var tvungen att driva Butterfly Flip till en felfri runda för att hålla ledningen in i den sista och avgörande omgången.

Rev näst sista hindret

Marcus Ehning hade några minuter innan - med tur och skicklighet - "nollat" och gått upp i topp med två fel bland de 21 ekipage som startat.

Butterfly Flip stötte hovarna i de två första hindren, men inte kraftigare än att de låg kvar. Hon hade kontakt med ytterligare två hinder och till slut kom rivningen - på det näst sista hindret.

Malin lyckades inte riktigt hålla spänst och tempo och Butterfly Flip slog båda framhovarna i en av bommarna.

Det var deras första riving i världscupfinalen.

Malin Baryard såg samlad och inte alltför besviken ut när hon lämnade banan.

Med fyra fel var hon tvåa, före tysken Lars Nieberg och brasilianaren Rodrigo Pessoa, som precis som Baryard, råkade ut för ett nedslag i den första omgången.

Iskall Ehning

Pessoa satte hård press på Baryard och Ehning när han elegant förde Baloubet Du Rouet felfritt över hindren som tredje sist startande ekipage i andra omgången.

Där sprack segerdrömmen för Malin med rivningen på det femte hindret. Men hon lyckades samla sig och Butterfly Flip och var garanterad minst en tredjeplats när det var Ehnings tur.

Tysken var iskall och efter dagens andra felfria ritt sträckte han armarna i luften som segrare.

Henrik Skiöld/TT