Oavgjort i hett Stockholmsderby

Hammarbys Råsundakomplex fortsätter

SPORTBLADET

Derbyt mellan Hammarby och AIK på Råsunda var ingen fröjd för ögat men bjöd på kamp, vilja, en målvaktstavla och en straff.

Matchen slutade 1-1 (0-1) inför 29.983, årets största publiksiffra i allsvenskan.

Hett, intensivt och oavgjort.

Så kan årets första Stockholmsderby sammanfattas. Hela 51 frisparkar och åtta varningar delades ut.

Hammarby misslyckades med att vinna, medan AIK kan vara glada över poängen.

– Det var inte vackert, men vi fick en poäng och jag lovar att vi kommer att bli bättre, sa AIK:s tränare Richard Money.

– Visst smällde det lite väl ofta, men det blir så i såna här matcher. Mina killar stod verkligen upp, sa Hammarbytränaren Anders Linderoth.

Fysiskt spelande AIK

Första halvleken präglades av ett AIK som fysiskt försökte kämpa ned Hammarby.

Bajen förde det mesta av spelet medan AIK inte backade en millimeter i närkamperna. Redan efter fyra minuter fick AIK:s Mats Rubarth en varning efter att ha kapat Kennedy Bakircioglü.

Första målchansen kom efter 15 minuter då Hammarbys Peter Markstedt löpte i djupled, föll i straffområdet men reste sig och sköt ett skott som AIK:s målvakt Håkan Svensson räddade till hörna.

Fem minuter senare räddade AIK:s mittback Pelle Nilsson vad som såg ut som ett givet ledningsmål för Hammarby efter fint spel på vänsterkanten av Bajens Karl-Oskar Fjörtoft och Mikael Hellström. Nilsson sträckte ut och kunde bryta Hellströms inlägg efter marken frmför fötterna på en framrusande Peter Markstedt.

Halvlekens dittills bästa chans skapade Daniel Hoch och Arash Talebinejad i den 27:e minuten åt AIK. Hoch slog ett inlägg från höger som Talebinejad var högst på, men nicken gick strax över.

Nordin utnyttjade Covics tavla

Lagen såg ut att gå mållösa till halvtidsvila när Krister Nordin uppfattade att Ante Covic stod och sov i Hammarbys mål. På en AIK-frispark från 30 meter var den olycklige Hammarbymålvakten fullt upptagen med att ställa upp en mur – något som Nordin tog till vara på. Kort ansats, sträckt vrist och 1-0 till AIK i den 42:a minuten.

Ledningen i halvtid var knappast rättvisande för matchen. Hammarby hade det mesta av spelet och ett förkrossande bollinnehav. AIK hade två avslut på mål på hela den första halvleken.

Bajen förde spelet

Den andra halvleken gick i samma fotspår som den första. Hammarby ägde det mesta av bollen och hade det mesta av det ordnade spelet medan AIK arbetade och slet frenetiskt.

Pablo Pinoens Arce frispelades i inledningen av halvleken men prickade en utrusande Håkan Svensson.

Efter åtta minuter fälldes Hammarbys Suleyman Sleyman av inbytte Karl Corneliusson i AIK:s straffområde. Kennedy Bakircioglü slog kallt den efterföljande straffen i mål bakom Håkan Svensson.

I övrigt förde Hammarby det mesta av spelet, medan AIK fortsatte sitt fysiska spel.

Råsundaspöket lever

Den vassaste målchansen fick Andreas Andersson i den 79:e minuten, men Ante Covic revanscherade sig något för tavlan på AIK:s ledningsmål och reflexräddade.

På tilläggstid fick Hammarby den sista chansen att avgöra, men Kennedy Bakircioglüs frispark – matchens sista spark – visslade strax utanför Håkan Svenssons högra kryss.

– Normalt är man nöjd med 1-1 på Råsunda, men det var elva killar i det här laget som ville vinna i kväll, sa Anders Linderoth.

Det oavgjorda resultatet ska AIK vara gladast för – och Hammarby visar åter att de inte kan vinna på Råsunda. Senast det hände var den 4 oktober 1999: 2-1 mot Djurgården.

Rickard Westman