Kommunen räddar HIF ur akut kris

Hjälper till vid rekonstruktion

SPORTBLADET

HELSINGBORG

Kommunledningen i Helsingborg är beredd att ekonomiskt bidra till att rekonstruera stadens allsvenska fotbollsklubb Helsingborgs IF som saknar över 14 miljoner kronor i kassan.

Det bekräftade kommunstyrelsens ordförande Tomas Nordström (s) på tisdagskvällen i en intervju för SVT:s regionala nyhetsprogram Sydnytt. Kommunstyrelsen ska diskutera saken under ett extra sammanträde på onsdagen och har därefter utlyst en presskonferens.

Men det blir tuffa tag för den nya klubbledningen, underströk Nordström.

- Det blir en väldigt hård kravlista. Det handlar om att styrelsen fokuserar helt och hållet på att klara de ekonomiska målen, får en synlig ekonomi i balans...och att de i princip kan garantera att vi får tillbaka våra pengar, sade han.

Enligt kommunalrådet får dock klubben flera år på sig att nå målet. Han räknar med en frist fram till 2006/2007 innan Helsingborgs IF:s kassa är i balans.

Klubbens styrelse tvingades tidigare denna månad att avgå som följd av den akuta krisen. Det var ett krav från både kommunen och bankerna som vill se nya krafter i ledningen.

I januari lovade klubbledningen att vidta åtgärder som skulle rädda 20 miljoner kronor samtidigt som den räknade med att kunna öka sponsorintäkterna med sex miljoner. Men fram till dags dato har det inte blivit så mycket bättre än tidigare.

Största utgiftsposterna gäller spelarlöner. Efter seriesegern 1999 och spel i Champions League köpte HIF flera dyra spelare och tecknade dessutom osedvanligt långa avtal med nyförvärven.

TT