Italienska lagen vidare i Champions league

Juve vidare efter förlängningsrysare

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Inter klarade sig med blotta förskräckelsen.

Marcelo Zalayeta frälste Juventus i förlängning.

Champions League bjöd på stort fotbollsdrama på tisdagskvällen.

Hector Cupers Inter kunde resa hem från Spanien med ett stort, brett leende - laget kom nämligen undan med blotta förskräckelsen på Mestalla-stadion. Inter förlorade med 1-2 mot Valencia, men hade en 1-0-seger från hemmamötet att gå på och avancerar till semifinal tack vare fler mål på bortaplan.

Det handlade inledningsvis om en öppnande boll från Cristiano Zanetti, en smart löpning av Christian Vieri och en misslyckad brytning av Roberto Ayala - mer behövdes inte för att 49 290 på Mestalla redan i den 4:e minuten skulle kastas i förtvivlan.

Stor yta för Vieri

En så öppen yta får inte en sylvass anfallare som Vieri bjudas på och 0-1-målet var sämsta tänkbara start för ett Valencia i desperat måljakt, men chocken rann av spanjorerna blixtsnabbt. Direkt efteråt hittade norske John Carew argentinske dribblern Pablo Aimar, som via ett väggspel manövrerade sig till skottläge och lurade Inter-målvakten Francesco Toldo till en snabb 1-1-kvittering.

Valencia - i usel ligaform med insläppta mål i de nio senaste seriematcherna - kom till spel kraftigt skadedrabbat, utan landslagsmittfältaren David Albelda, utan Kily Gonzalez, utan Curro Torrés och utan Francisco Rufete i startelvan. Ändå försökte tränaren Rafael Benitez mana till mod.

- Jag är säker på att vi kan slå Inter. Nu måste spelarna visa att de är smarta och modiga. Jag tror och hoppas att de är det, sade Benitez.

I den 51:a minuten visade Ruben Baraja att han lyssnat och förstått. Baraja kom högst upp på Pablo Aimars hörna och nickade dit 2-1. Valencia jagade ytterligare mål, men Inter höll undan och kom undan med blotta förskräckelsen.

Stora Barcelona-problem

På Camp Nou brottades Barcelona-tränaren Radomir Antic med stora defensiva problem före matchen mot Juventus med ytterbackarna Gabri Garcia (avstängd) och Philip Cocu (knäskadad) borta. Lösningen blev valet av Michael Reiziger som vänsterback och flytten av Carlos Puyol till högerkanten. 1-1-resultatet i det första mötet gjorde att 98 000 på Camp Nou förväntade sig ett väldigt offensivt Juventus, sökandes efter mål på bortaplan.

Första halvlek blev dock lugn för Patrik Andersson och Barca-försvaret - problemen skulle komma i andra.

I den 47:e minuten missade dock först Barcelonas Luis Enrique ett jätteläge, teknikern grundlurade Paolo Montero i straffområdet men lyckades inte hålla den skruvade bredsidan innanför bortre stolpen. I stället sköt Pavel Nedved Barcelona i djupa problem sex minuter senare. Patrik Andersson hängde inte med i en snabb sidledsförflyttning och tvingades se Nedveds flacka skott borra sig in till 0-1 vid närmsta burgaveln.

Matchen blev ett nattdrama

Målet blev en väckarklocka för Barcelona. Antic bytte ut Patrik Andersson, gav Mendieta chansen, och beordrade full fart framåt. Belöningen kom i den 61:a minuten - Juventus-försvaret misslyckades med att nicka bort Luis Enriques högerinlägg, bollen hamnade mitt i famnen på Xavi som tog emot och skickade in 1-1 i ett hav av öppet nät.

Målet betydde i det läget förlängning - som 30 minuter,och en utvisning på Juventus Edgar Davids senare, var verklighet.

Dramat i Spanien blev en nattrysare.

Zalayeta store hjälten

Efter en mållös första förlängningskvart tickade klockan mot straffar men sex minuter före full tid kom Juventus-inhopparen Marcelo Zalayeta först på ett högerinlägg och stötte in matchvinnande 2-1-bollen förbi Barcelona-målvakten - ett mål som fick Camp Nou att tystna, ett mål som stack Turin i fotbollsbrand.

På onsdagen möts Milan-Ajax och Manchester United-Real Madrid i de övriga kvartsfinalerna.

TT