Fler borde göra som Ridsportförbundet

SPORTBLADET

I ett svagt ögonblick trodde jag att ridsporten var en konservativ sport full av knastertorra överklasstraditioner.

Ända tills jag läste tidningen i söndags. Och fick en uppenbarelse.

En tjej och två killar i samma elitfinal, tävlandes mot varandra.

Hoppla!

Guldläge Baryard, stod det i tidningen inför finalen.

Inget ovanligt med det så duktig som den tjejen visat sig vara. Efter år av skitsnack bakom ryggen där onda tungor talat om att "hon aldrig skulle vara så känd om det inte vore för att hon en gång red i raff-set" har Baryard jobbat sig upp till den absoluta världseliten. Sånt är kul. Ännu roligare blir det när Malin själv påtalar att hon i Las Vegas var ensam kvinna att utmana killarna Pessoa och Ehning. Och roligast av allt är det faktum att hon över huvud taget har chans att göra det.

Mixen är unik i en jämställd värld

Två killar och en tjej i samma världsfinal, det är nämligen unikt. Trots att vi tror att vi lever i en modern och jämställd värld.

Ridsporten föddes, likt allt annat, som en manlig sport. Officerare och kavallerister var de första tävlande på hästryggen, men när så småningom kvinnor blev intresserade av att ställa upp var det fritt fram. Inget snack kring det då och inte heller i dag. På Ridsportförbundet säger man att reglerna aldrig diskuterats över huvud taget. Det har inte ansetts nödvändigt då kvinnor och män ju har samma förutsättningar att lyckas.

50 kilo Baryard har alltså ingen nackdel av att muskelmassan är mindre i omfång än hos de konkurrerande männen. Åtminstone så länge hon underhåller och förbättrar sin styrka, kondition, balans och kroppskontroll - viktiga kännetecken hos en duktig ryttare. Oavsett kön.

Det borde finnas en mängd sporter där kvinnor och män har samma möjlighet att nå eliten. Ändå är ridsport den enda OS-sport där de tillåts tävla mot varandra. Känns inte det lite väl unket?

- Den tävling som är allra populärast för våra medlemmar är vårt mixade SM, säger man exempelvis på Curlingförbundet.

- Men tyvärr hindras vi att blanda tjejer och killar på internationell nivå.

Det finns en särskild skrivelse i regelverket som säger att lagen ska vara separata där.

Goddag, yxskaft

- Vi har ett 60-tal rankningtävlingar i Sverige varje år där både kvinnor och män får ställa upp. Undantaget är elit-männen som tävlar i en egen klass, säger man på Biljardförbundet.

Goddag yxskaft, med andra ord. Tjejer elit får alltså tävla mot både kvinnor och män - förutsatt att männen kommer från en lägre klass. Kan man bli annat än trött?

Ni som, liksom jag, trott att ridsporten är en sport byggd på gammaldags värderingar får med andra ord tänka om. I själva verket ligger man i bräschen för en utveckling som en mängd andra förbund borde haka på.

Som en liten bonus kan jag berätta att ridsporten dessutom premierar något som i idrottssammanhang mest brukar liknas vid ett handikapp - ålder och erfarenhet. Är du över 40 är du sannolikt en bättre ryttare än du var vid 25. Hur befriande är inte sånt att höra?

Bäst

Sämst