När ska TV3 äntligen sätta pricken över i?

Lars Nylin: Champions League är djävulsk underhållning - men omgivet av irriterande frågetecken

SPORTBLADET

Champions League är djävulsk tv-underhållning. Men i TV3:s version ständigt omgiven av små irriterande frågetecken. När ska kanalen få ditt pricken över i:t? undrar Sportbladets Lars Nylin.

Kandidater till det största mysteriet i svensk sport-tv 2003:

1) Det svarta hål som stjäl en kvart av TV4:s ”en hel timme med sport” på söndagar. 2) Den tid som ”Sportspegeln” lägger på att ta sig mellan soffgrupper. 3) Oförmågan hos TV3/Viasat Sport att värpa tidernas stoltaste tupp av guldägget UEFA Champions League.

Trots svår konkurrens väljer spalten utan att blinka alternativ 3. År efter år har TV3 serverat ett av de mest attraktiva idrottsliga smörgåsborden. I tekniskt föredömliga produktioner exponeras några av de bästa klubbmatcher som spelats. Som Real Madrids första halvtimme mot ett chockat Manchester United häromveckan. Det inte bara vattnade smaklökarna. Man blev fuktig lite här och där.

Men ändå, trots att man sitter vid ett i princip självspelande piano, lyckas de ansvariga på TV3/Viasat Sport ständigt klanta till det hela en smula. Det är det som är gåtan.

Vi väntar på den perfekta sändningen

Vi väntar fortfarande, efter tio år, på den där kvällen när vi sjunker tillbaka i tv-soffan och euforiskt kvider: ”Åh, det här måste vara tv-sändningarnas Nirvana, trots att det är misstänkt likt Thomas Nordahl!”

Är det inte valet av huvudmatch som vi stammisar muttrat om har det varit Lasse Kinchs klyschor eller Glenn Hysén floskelfyllda goagubberi eller på senare tid Rickard Segeborns tveksamma trovärdighet som studiociceron istället för eminens Claes Åkesson.

Och då har vi ännu inte ens berört de stora gåtorna. Felbesluten som gjort oss så häpna att man kunnat köra in Ronaldos Range Rover i våra gap.

Först satsade kanalen på genidraget att skippa första kvarten av matcherna.

När man nu besinnat sig på den punkten – ryktet säger att man nu ska testa att strunta i långfilmernas inledande scener – har man istället valt att: a) visa vissa matcher med en kvarts fördröjning, b) därtill fördröja det hela pyttelite ytterligare. Varför ljudet från Kinch & co i rond ett av kvarten anlände en frustrerande nanosekund INNAN Raul avlossade sina skott. Alla som varit med vet vilken monumental irritation detta innebär.

Era mail har smattrat så tungt att seismografen i Uppsala lär ha fått utslag på Richter-skalan.

I dagarna vaskas nya givar ur den mest spetsade lek som klubb-Europa beskådat. Det är i det här läget omöjligt att fumla med det sportsliga. Att det blir sevärt visste vi på förhand. Men kanske är vi mitt i skedet när våra vänner på de två kanalerna äntligen lägger plockepinn med all den elegans vi kan kräva. I så fall upplever vi några av de bästa tv-sportkvällar vi varit med om. I kväll vet vi svaret.

Men trots gnägget ovan: TV3 ska också ha tack för att de prackat på oss alla dessa godbitar. Något de kommer att göra i ytterligare tre vintrar, nytt avtal blev precis klart.

Lars Nylin ([email protected])