”Det var hundratals som kom undan”

Friidrottskungen hävdar att han handlade i god tro

SPORTBLADET

Nu erkänner Carl Lewis att han åkte fast för dopning inför OS 1988.

Den niofaldiga OS-guldmedaljören säger hundratals amerikaner togs med förbjudna medel – och tilläts tävla.

– Det var en annan situation då, säger han.

Foto: AP
DOPAD, DOPAD OCH DOPAD Nu har samtliga tre löpare som var först i mål i 100-meterfinalen i OS 1988 avslöjats som fuskare. Från vänster: Linford Christie, Ben Johnson och Carl Lewis.

Förra veckan avslöjades att Carl Lewis – niofaldig OS-guldmedaljör och en av historiens främsta friidrottare – åkte fast för dopning under sin aktiva karriär. Nu kommenterar han själv för första gången.

I en intervju för tidningen Orange County Register säger Carl Lewis att han inte visste att medlen var ottillåtna. Han säger att han – liksom många andra – handlade i god tro och att den amerikanska olympiska kommittén regelmässigt struntade i att stoppa idrottsmän som åkt fast.

Skulle ha stängts av idag

– Det var hundratals som kom undan. Alla behandlades på samma sätt, säger Carl Lewis.

I intervjun säger Carl Lewis att han inte fått några speciella favörer av att den amerikanska olympiska kommittén, men medger att han med dagens system skulle ha stängts av och förbjudits tävla.

Carl Lewis uppges ha testat positivt tre gånger 1988 för tre otillåtna medel, bland annat efedrin. Hans advokat har tidigare sagt att Lewis inte visste om att de kosttillskott han tog innehöll förbjudna medel.

– I framtiden kommer massor av människor att sitta och diskutera om det påverkade något. Det finns helt enkelt inga säkra bevis på att det spelar någon roll. Det spelar inte roll, säger Carl Lewis om kostillskotten.

Carl Lewis vann guld på 100 meter i OS i Seoul, sedan vinnaren Ben Johnsson ertappats med anabola steorider.

Mattias Lundell