När fansen får döma

Anders Frisk väcker mest känslor - både positiva och negativa

SPORTBLADET

Allsvenskans bäste och sämste domare i samma person. Anders Frisk väcker känslor hos de flesta i supportersverige.

- Jag har faktiskt ingen aning varför det är så, säger han.

Foto: GETTY IMAGES
Anders Frisk får både ris & ros.

Myten om Anders Frisk lever vidare: Å ena sidan genial och cool världsdomare när Real Madrid möter Manchester United på Stadio Bernabeu. Å andra sidan en petig paragrafryttare som själv står i fokus när Elfsborg tar emot Örebro på Ryavallen. Förklaringen enligt Anders själv är mycket enkel.

- Man ska komma ihåg att vi har en betydligt hårdare bestraffningsnivå i Sverige om man jämför internationellt. Vad vi varnar för är annorlunda än till exempel Uefa:s standard, säger han.

"Det blir mindre fusk"

Bland annat har den svenska domarkåren fått tydliga direktiv att beivra bortsparkade bollar, fasthållningar och taktiska frisparkar med gult kort. Något som Hammarbys Johan Andersson bittert fick erfare mot Örebro när han blev utvisad av Frisk. Fler situationer att blåsa för alltså men Anders Frisk tycker det är helt rätt.

- Det blir mer fotboll och mindre fusk. Jag ser gärna att den svenska modellen även slår igenom internationellt.

Han är Sveriges främste domare och har också vunnit stor respekt bland fotbollsfansen runt om i landet. Men samtidigt så är han den domare som också upprör allra mest.

- Han försöker att vara auktoritär och köra "Collina-style", men han fixar det inte riktigt, säger William Engelbrektsson, ordförande i Balders Hage.

Frisk berör

Att verka utan att synas är den gyllene regeln till att gå hem hos fansen som domare. Och det är just här som Anders Frisk inte passar in, enligt många fans.

- Han spelar lätt över i allsvenskan och blir lite "Allan" ibland. Men han är en väldigt duktig domare, säger Änglarnas Andreas Johansson.

- Han håller en hög lägstanivå och är den som känns jämnast. Han är också den som klarar av de riktigt stora matcherna som stockholmsderbyn, säger Jonas Eneroth i Smokinglirarna, som dock aldrig glömmer en händelse:

- Derbyt mot Djurgården förra året när han släppte offsiden trots att bollen gick mellan backens ben. Djurgården gjorde mål och man såg i Anders ögon att han hade gjort fel.

Det nämnde han aldrig högt givetvis. Men sån är han Anders Frisk. Allsvenskans bäste och sämste - som upprör och berör.

Bästa och sämsta domarna – enligt fansen

1. Vem är allsvenskans bäste domare?

2. Vem är allsvenskans sämste domare?

3. Vad är ditt värsta domarminne?

Längre ned på sidan - Bästa och sämsta domarna – enligt fansen.

Martin Skogsberg