AIK imponerade mot Örgryte

”Men skriv nu inte att vi kan spela fotboll”

SPORTBLADET

AIK tog sin andra seger för säsongen, vann med 3-0 hemma mot Örgryte, och visade stundtals upp en idérik fotboll.

Då vädjar tränaren Richard Money:

- Skriv nu inte att vi plötsligt kan spela fotboll - vi är mycket bättre när ingen tror på oss.

Foto: SCANPIX
… OCH TREAN KOM Glada AIK:are efter 3–0 och inte fullt så glada Öisare.

Nollgradigt, snöigt, regnigt, blåsigt, kallt och jävligt - över ett aprilliknande väderomslag förvandlades en potentiell högklassmatch till yrkesstolthet, till kamp och vilja.

Efter 90 isande minuter och en kort presskonferens sitter Richard Money ensam kvar på ett podium och ler lågmält. Tränaren som via massor av försäsongsskador tvingats till ''blunda-och-peka''-liknande laguttagningar med omkastningar dit, spelarbyten hit, och snurriga positionsskiften kan sakta, sakta vara på väg att hitta rätt med sin spelplan.

Örgyte saknar Källander och Afonso

- Jag vet att jag bad om fem matchers väntetid innan vi skulle börja hitta rätt, det har gått fyra nu och jag skulle kunna säga nåt i stil med, ''vad var det jag sa'', men...fotboll är fotboll och saker ändras blixtsnabbt - men jag vet hur viktig den här segern var för det här laget, säger Money.

Örgryte - i stor saknad av fjolårets mittfältsdynamo Magnus Källander och skadade brassen Afonso Alves - var inte bra, det ska sägas direkt, men det var AIK som spelade ut och blottade Öis svagheter.

- Den första halvleken var jämn, men efter att AIK fått 2-0 så tog de över helt och var mycket bättre än oss. Det blev nästa lite genant ett tag och allt handlade om att det var för få spelare som stod upp, som visade stolthet, säger Örgryte-tränaren Erik Hamrén.

Den första halvleken var 41 minuter gammal när Andreas Alm visade hur man ska ta en petning. Forwarden, märkligt överställd i derbyt mot Hammarby, kom högst på ett Jimmy Tamandi-inlägg och såg sin nick gå via stolpen och Dick Lasts rygg in till 1-0.

Matchavgörande målet omdiskuterat

2-0-målet, med en halvtimme kvar på matchklockan, blev matchavgörande - och omdiskuterat. Stefan Ishizaki hittade Arash Talibinejad med en långboll och AIK-nyförvärvet såg sitt första mål i nya klubben gå in via Johan Anegrunds ben.

En hel Öis-backlinje skrek på offside.

- Jag kan inte bedöma om domarna gjorde rätt eller fel, men killarna var väldigt frustrerade, sade Erik Hamrén.

Hamrén som redan bytt ut Christian Hemberg mot Patrik Fredholm och Bosco mot Daniel Lohm försökte i ett sista drag sätta in Valter Tomaz jr centralt på mitten, men tvingades se sitt lag falla ihop totalt.

I den 73:e minuten lobbade Daniel Hoch in 3-0 och tre självförtroende-viktiga AIK-poäng. Plötsligt har Richard Money valmöjligheter.

- Andreas Andersson ringde på morgonen och sa att han varit sjuk hela natten. Nu undrar jag var jag ska placera honom i nästa match. Vi har tre, fyra forwards av klass. Vi har Gary Sundgren sjuk i backlinjen, men han vill ju spela när han blir frisk igen. Det är det här som coachning handlar om, att kunna välja. Men...skriv inte det. Låt folk fortsätta tro att jag är en idiot och att vi inte kan spela fotboll, säger Richard Money.

Anders Burström/TT