Inget lyft för MFF och Giffarna

”Jag är lite besviken över att vi inte besegrade Sundsvall”

SPORTBLADET

SUNDSVALL (TT)

Gif Sundsvall och Malmö FF väntar på det stora lyftet i den allsvenska fotbollen.

Det kom inte heller när lagen stötte på varandra i Sundsvall på söndagskvällen i en match som slutade 1-1 (1-0).

Foto: BILDBYRÅN
INGET LYFT Varken Giffarna Sundsvall eller Malmö FF har riktigt fått till det i årets allsvenska än.

- Jag är lite besviken över att vi inte lyckades besegra Sundsvall. Vi var hetast och bäst i andra halvlek och skapade de farligaste chanserna. Men trots allt så gick vi i land med vår uppgift - att ta poäng och att göra mål, summerade MFF-tränaren Tom Prahl.

Sundsvall startade matchen med sin sedvanliga aggressiva och kampfylld fotboll. Giffarna var som ivriga terrierhundar på mittfältet och krigade till sig bollen i närkamperna. Med snabba spelvändningar ställde man till en viss oreda i Malmö-försvaret.

Asper hann inte fram

Redan efter sex minuter kunde hemmapubliken jubla över ett vackert Sundsvallsmål. Sundsvalls nigerianske toppforward Bala Garba störtade på en djupledsboll och nickskarvade bollen förbi MFF-målvakten Mattias Asper som rusade ut för sent. Bollen hamnade framför huvudet på Öyvind Svenning som stötte in bollen i tomt mål.

- Visst var det ett litet tveksamt agerande av Mattias Asper, men sedan skötte han sig helt prickfritt. Han lär få fortsatt förtroende i nästa match mot Hammarby, sade Tom Prahl.

Malmö-försvaret hade problem med Sundsvalls snabba spelvändningar under hela första halvlek.

- Vi måste bli ännu vassare och spela mer bollar i djupled, precis som vid målet. Nu har vi en tendens att vara för omständliga och låta bollen gå alldeles för mycket i sidled, sade GIF Sundsvalls tränare Patrick Walker.

MFF tog över matchen

I andra halvlek tog Malmö FF hand om kommandot på planen. Plötsligt vann Niklas Skoog duellerna och satte Sundsvallsförsvaret under rejäl press.

Det var också Niklas Skoog som låg bakom kvitteringsmålet - med en perfekt slagen frispark hittade han fram till backen Jon Inge Höiland, som störtade fram och hårt attackerad av Gif-försvaret lyckades norrmannen trycka in bollen förbi Fredrik Sundfors i Sundsvallsmålet.

- Det var ett efterlängtat och rättvist kvitteringsmål. Men jag väntar fortfarande på ett riktigt spelmål. Det var länge sedan vi lyckades spela oss fram till mål. Men i dag var vi ju verkligt nära att få sätta dit bollen efter riktigt fina anfall, sade Tom Prahl, som gav sin anfallsduo Niklas Skoog och Marcus Rosenberg klart godkänt betyg.

- Jussi Nuorela var prickfri i sitt försvarsarbete och det var också skönt att Hasse Mattiasson inte kände av sin skada, sade Tom Prahl.

Förkylt för Sundsvall

Gif Sundsvall har haft flera spelare nedbäddade i förkylning under den senaste veckan och mittbacken Tom Kåre Skaurvik trodde så sent som på lördagen att han skulle tvingas stå över MFF-matchen på grund av ljumskproblem - men med hjälp av en naprapat så blev Skaurvik så pass återställd att han kunde spela.

- Ingen tvekan om att sjukdomsbesvären satt ner vår slagstyrka. Det här var den första matchen hittills i allsvenskan då vi inte orkade stå upp för fullt hela matchen, sade Patrick Walker.

Ove Byström/TT