Lobonts dykning var ingen tv-räddning...

SPORTBLADET

Ajax målvakt Bogdan Lobont är veckans hjälte i tv-krönikan. För en tv-räddning han aldrig utförde. Gåtfullt? Läs vidare.

En halvtimme in på Champions League-bataljen Milan–Ajax pep ett sms. ”Wow, du måste skriva en krönika om tv-räddningar”, löd budskapet.

Så blir det dock inte. För min sms:ande vän hade fel. Kapitalt fel. Den djävulska ”vända-i-luften-hejdå-tyngdlagen”-räddningen av Ajax målvakt Lobont var definitivt ingen ”tv-räddning.” Här fanns inget av kalkylerat.

Ingen onödig Janne Möller-excess. Lobonts svettiga parad var 100% äkta. Det var det enda sättet att avstyra en giftig rikochet. I momentet när rumänen hängde där i sitt vänstra kryss och viftade bort bollen visste Lobont inte ens att tv-mediet existerade.

Det mest trovärdiga är det bästa

Men just därför är räddningen ändå värd sisådär en halv TV-spalt. Vi lever i en tid av kameraslickande sportstjärnor. Och ledare. Och journalister. I det perspektivet var detta en lysande påminnelse om att det fortfarande är det trovärdiga som slår starkast genom rutan. Det kalkylerade – från pastellfärgade naglar till verkliga tv-räddningar – är kul så länge det känns spontant. Sedan snabbt tramsigt. Det tycker nog tilloch med agenter och sponsorer.

Carolina Klüfts spindelfingrar kändes genuina förra sommaren. Vad tycker vi vid VM i år? Hur länge sedan slutade det kännas frääääscht med egocentrerade fotbollsforwards som – riktad mot närmaste kamera – hellre bläddrar fram egentillverkade t-shirt-budskap än tackar kompisen som slog den skickliga passningen?

Så kan man gnälla på om hockeyledare som buttert ställer sig framför kameran fast de tycks avsky det hela. Fråga Hardy Nilsson. Eller om höjdhoppare som är bara såååå spexiga. Frågan Staffan Strand. Eller om fotbollsstjärnor som hellre jagar kameran direkt utan att först pränta med tusch på en svettig undertröja. Fråga Zlatan.

Det enorma tv-bruset innebär ett ständigt kalas i sportsoffan. Det är självklart lysande att stjärnorna vill underhålla oss dyrt betalande åskådare. Men där finns några baksidor. Tack Bogdan Lobont för att du helt ovetande visade oss att inte alla drabbats av linssjukan.

TV-spalten har sedan sist rest i exotiska trakter. Där hockey-VM bara existerar i teorin. Det vill säga i Holland. Därför väntar vi med närmare tyckanden om VM-sändningarna. Dock räckte det med en snabbspolning av Tre Kronor–Vitryssland för att sakna Claes Åkesson som studioankare. Denne säger i det nya numret av reklamtidningen Resumé att ett av hans lyckligare ögonblick var då han insåg att sportfolket accepterat honom, ”nöjesfjanten.”

Det uttalandet är en blygsam underdrift. Det är uppenbarligen endast det buttra tredagars-skägget från Örebro som kan balansera sakernas tillstånd då TV3-gänget gastar: ”åh, vi upplever tidernas VM.” När vi i själva verket längtar efter TV-puckens grundspel och matchen Blekinge-Bohuslän/Dal.

Några dagar efter Milan–Ajax stöter jag på Lobont livs levande i matchen AZ–Ajax i den holländska ligan. Självfallet gör då rumänen inte bara en utan två mycket överdrivna tv-räddningar.

ARTIKELN HANDLAR OM