Tre Kronor föll mot Kanada

Sundin tillbaks i guldarenan

SPORTBLADET

ÅBO

Mats Sundin var tillbaka i guldarenan från VM 1991.

Det hjälpte inte.

Sverige förlorade mot Kanada med 1-3 och missade förstaplatsen i grupp C.

Under den första gruppspelsfasen i Åbo har det svenska laget haft märkbart svårt att få offensiven att stämma.

När det har fungerat spelmässigt har effektiviteten saknats.

När effektiviteten har saknats har matcherna blivit betydligt tyngre än nödvändigt.

I premiären mot Lettland blev det svensk seger med 3-1 - mot ett lag som Kanada en dag senare spöade med 6-1.

Mot Vitryssland blev 2-1 - sedan Jörgen Jönsson säkrat segern först efter 15 minuter av den tredje perioden.

Två i ribban

Mot Kanada på tisdagskvällen såg det för svensk del lovande ut till en början - och det var de stora namnen som låg bakom de stora spelen. Peter Forsberg skapade chanser och Mats Sundin vann viktiga tekningar, Henrik Zetterberg hade fart och Tre Kronor hade möjligheter.

Visserligen var det Kanada som inledde målskyttet - 1-0 genom stjärnskottet Dany Heatley efter 10.47 av den första perioden - men det var Sverige som dominerade.

Närmast ett svenskt mål kom Thomas Rhodin och Henrik Zetterberg, som hade varsin ribbträff i inledningen av den andra perioden. Zetterberg var så nära att han sträckte armarna i luften och signalerade för mål i tron att pucken var inne.

Amerikanske domaren Rick Looker ruskade dock på huvudet sedan han sett videoreprisen.

Salo räddade

I stället var det Kanada som lyckades med vad Tre Kronor hade så svårt för, och 2-0-målet kom just när Kanada börjat ta sig ur svenskarnas spelövertag. Upprinnelsen var Dany Heatleys dragning förbi en misstajmad Ronnie Sundin vid blålinjen.

Tommy Salo, som gjorde sin hundrade landskamp, klarade förstaläget men kunde inte stå emot när Daniel Briere forcerade in returen.

Några minuter senare trodde många att det var dags igen - när Shawn Horcoff spelade över till Steve Reinprecht och hela målet var öppet. Reinprecht sköt direkt, men Salo kastade sig raklång och stötte bort pucken med armen.

Salo avvärjde ytterligare ett tufft läge i den tredje perioden när Reinprecht och Kyle Calder var nära att trycka in pucken.

Till sist fick dock Salo ge sig även en tredje gång.

Efter exakt nio minuter av slutperioden gjorde Detroit-backen Mathieu Dandenault 3-0 och punkterade matchen.

Att Peter Forsberg tre minuter senare gjorde sitt första mål i turneringen spelade ingen roll.

Mindre vila

Sverige förlorade och tappade därmed segern i grupp till Kanada, som får inleda fortsättningsgrupp F på maximala fyra poäng.

Sverige tar med sig två poäng tack vare segern mot Lettland tidigare i mästerskapet. Tre Kronor inleder nästa gruppspel mot Ryssland på fredag. Sedan väntar Danmark på lördag och Schweiz på tisdag.

De fyra främsta i sexlagsgruppen går till kvartsfinal.

Utöver Kanada har även Ryssland fyra poäng med sig in i gruppen. Schweiz har precis som Sverige två, och Danmark och Lettland går in på noll.

Sverige ska trots tisdagsförlusten inte behöva riskera en missad kvartsfinalplats, men förlusten kan indirekt innebära en sämre lottning och mer direkt mindre vila inför slutspelsfasen.

Om Sverige hade vunnit gruppen hade man spelat den sista gruppspelsmatchen på måndag kväll. Nu spelas matchen mot Schweiz klockan 19 på tisdag, dagen före kvartsfinalerna.

Jakob Sillén/TT