Luxo Stars vann tätt premiärderby

Säkrade segern mot Vetlanda i sista heatet

SPORTBLADET

VETLANDA

Smålandsderbyt mellan Vetlanda och Luxo Stars i elitseriepremiären blev en rysare. Inte förrän i sista heatet lyckades Luxo säkra segern, som skrevs till 50-46.

- Mycket skönt att vi kunde vinna trots att jag inte körde som bäst. Nu kan det bara bli bättre, ansåg Luxos nye stjärna Mikael Max.

När Max inte glänste steg Luxos reserver fram och avgjorde matchen.

Trots att det kom över 30 millimeter regn under dagen innan tävlingen lyckades arrangörerna att få till en bra bana i Vetlanda. Men det var egentligen bara ett spår som var riktigt vägvinnande så starterna avgjorde mycket.

Lagen turades om att ha ledningen innan paus, Vetlanda ledde som mest med sex poäng, 30-24 efter nio heat. Då slog gästerna till med två dubbelsegrar och övertog ledningen med två poäng. Den släppte man sedan inte ifrån sig.

I näst sista heatet hade Luxo chansen att punktera matchen när Sebastian Ulamek och Tobias Johansson ett tag hade ledningen dubbelt. Men när Ulamek inte hjälpte sin lagkamrat halkade Johansson ner en placering. Därmed kunde Vetlandas duo Rune Holta och Lukas Dryml rädda oavgjort åt hemmalaget i sista heatet. Båda hade så långt övertygat stort.

Efter första sväng i sista heatet hade man också ledningen dubbelt, men både Mikael Max och Stefan Andersson smet förbi Dryml.

- Jag fick den tändvätska som behövdes i näst sista heatet när vi kunde avgjort. Jag var oerhört laddad och det var en oerhört skön känsla att säkra segern. Det är många lag som kommer att få svårt i Vetlanda, säger Stefan Andersson som med sina 11+1 poäng var bäste poängplockare i Luxo.

Rekordpublik

Luxo hade också mycket bättre reserver. Peter Ljung och Tobias Johansson plockade totalt 15 poäng, Vetlandas reserver mäktade med sex.

Vetlandas sportchef Bosse Wirebrandt var trots förlusten inte så nedslagen.

- Lite tufft att förlora. Vi var med bra i matchen, men det räckte inte.

Men man ska komma ihåg att banan är ny för våra förare och det blir inte svårare för oss i returen i Målilla nästa vecka.

Matchen i Vetlanda sågs av 3 995 personer, nytt rekord för elitseriespeedway i Vetlanda.

Masarna vann borta

Ytterligare en match kördes i Småland, i Västervik. Även där blev det bortaseger, Masarna vann överraskande enkelt med 53-43. I Masarna visade Magnus Zetterström att han kommer att bli en prima förstärkning vid sidan av de säkra poängmaskinerna Tony Rickardsson och Leigh Adams. Rickardsson var den som hade minst problem med det blöta underlaget i Västervik och plockade maximala 15 poäng på fem heat. Att jämföra med Västerviks normalt bäste, Tomasz Gollob som bara plockade två ynka poäng.

Mästarlaget utan seger

Regerande mästarna Rospiggarna var på besök i Norrköping och fick vända hem utan poäng. Det var andra året i rad som de regerande mästarna förlorade i seriepremiären. Det hjälpte inte att Greg Hancock tog full poäng, 17+1 poäng på sex heat. Han hade för dålig hjälp av sina lagkamrater.

Kampen mellan reserverna vann hemmalaget med 14-4. Dessutom var Jason Crump som vanligt mycket stabil på hemmaplan. Lagets nyförvärv Steve Johnstone var också en av segerorganisatörerna med sina 12+1 poäng.

Matcherna mellan Smederna och Valsarna, samt Indianerna mot Kaparna blev inställda på grund av regn, nya datum är inte fastställda.

Sune Karlsson/TT