”Jag blir tvungen att sänka tempot nu”

Lars-Gunnar Björklund fick en hjärnblödning efter hjärt-operationen - nu berättar han om tiden på sjukhus och längtan efter en kall pilsner

1 av 5 | Foto: DANIEL BJÖRKLUND
"DET VÄRMER ENORMT" Inte bara familj och nära vänner har stöttat Lars-Gunnar Björklund under sjukhusvistelsen. Blommor, brev och hälsningar har strömmat in till Björklund. "Det värmer enormt", säger Lars-Gunnar Björklund.
SPORTBLADET

Efter en akut hjärtoperation drabbades Lars-Gunnar Björklund, 66, av hjärnblödning och har delvis tappat synen på vänster öga.

Exklusivt för Sportbladet berättar han nu om den svåra operationen, veckorna på sjukhus och längtan efter en kall pilsner i goda vänners sällskap.

- Jag blir tvungen att sänka tempot men kommer kunna leva ett normalt liv igen, säger han.

En sak är säker - det är inget fel på minnet. När Sportbladet träffar Lars-Gunnar Björklund på Danderyds sjukhus hinner vi nämligen inte ens få kaffet serverat förrän den legendariske sportjournalisten är långt uppe i en anekdot om Sovjetunionens förlust mot Polen i hockey-VM 1970 - eller var det möjligtvis -71?

- Den största sensationen någonsin i hockeysammanhang, säger Björklund och viftar bort Sveriges OS-fiasko mot Vitryssland och Danmarks skräll mot USA i pågående VM.

- Fast hur USA kunde få stryk mot Danmark, det begriper jag inte. Det är ju som om Danmark skulle slå USA i baseball, säger han och skakar på huvudet.

Nej, Lars-Gunnar Björklunds minne är det inget fel på. Värre är det med synen. På läkarspråk kallas det "ett 35-procentigt synfältsbortfall på vänster öga".

På svenska:

- Han ser inte sämre - men mindre, säger sonen Daniel som sitter med under besöket.

På Lars-Gunnar Björklundska:

- Just nu är jag inte rätt man att tävla mot Kenny Bräck.

Stannar på sjukhus några veckor

Notera ordvalet: just nu. Det finns nämligen goda chanser att synen återgår till det normala. Det kan ta veckor, månader, ett år - eller också blir det helt enkelt inte bättre. Men Lars-Gunnar Björklund är optimist:

- Det ger med sig. Polaren åkte på en riktig snyting, mycket värre än min hjärnblödning. Lyckades han komma tillbaka ska jag också göra det.

Förutom felet på vänster öga är Lars-Gunnar Björklund pigg och mår bra. Han kommer visserligen stanna på sjukhuset ytterligare några veckor för att lära sig ta insulinsprutor, hantera sitt synhandikapp och få en dos välbehövlig vila - men prognosen är ett normalt liv inom några månader.

Han hoppas vara tillbaka i TV4:s Nyhetsmorgon där han medverkar måndagar så snart som möjligt.

- Jag får lära mig att leva regelmässigt. Inte köra så hårt med pumpen. Så det blir inget Stockholm Maraton i år heller"

Det var i samband med en läkarundersökning för snart tre veckor sedan man upptäckte spår av en lindrig hjärtinfarkt. Lars-Gunnar Björklund hade då haft smärtor i bröstkorgen en längre tid. Han fördes till Karolinska Sjukhuset och läget bedömdes så allvarligt att operation inte kunde vänta.

- Ett tips till alla äldre killar som levt ett långt och stressigt liv, haft en hel del lattjo och tror att de är fysiska praktexemplar bara för att de kan promenera ett par kilometer i rask takt: gå till doktorn emellanåt! Kostcirkeln är också värd att fundera över.

Måndagen 7 april gjordes en by-pass-operation som gick utan komplikationer. Även rehabiliteringen verkade gå som planerat.

- Alla vitrockar gjorde vågen för att jag återhämtade mig så blixtsnabbt. Jag var i princip klar att lira Davis Cup. Men så kom en backlash, en hjärnblödning, och man vet fortfarande inte varför, säger Lars-Gunnar.

Hjärnblödningen inträffade åtta dagar efter operationen och satte sig på syncentrat. Till en början var synen allvarligt nedsatt, nu har svullnaden gått ner.

När Sportbladet träffar Lars-Gunnar har det gått en vecka sedan hjärnblödningen och han vårdas på en rehabiliteringsavdelning på Danderyds sjukhus. Just i dag ska han få åka hem för första gången.

- Jag ska uppsöka min soffa, äta lite god mat, dricka en kall pilsner och se hockeyn på tv. Sedan ska jag vara tillbaka här igen klockan tio.

Och i den meningen ryms hela Lars-Gunnar Björklunds kritik mot svensk sjukvård.

- Det här landstinget, liksom alla andra förbannade landsting, har inte insett att det pågår ett hockey-VM som många vill se. Vi får in ettan, tvåan och fyran - inte trean.

- Sedan är det maten. Här ligger massa människor som är i akut behov av uppmuntran men allt som serveras bygger på en potatismosgrund. Och vinlistan är minst sagt knapphändig.

Tur då att gode vännen och radioprofilen Ulf Elving kikar förbi i bland.

- Han kom smygande med en påse godis häromdagen, säger Lars-Gunnar och ler.

Men förutom maten och bristen på tv-kanaler har L-G bara gott att säga:

- Man ska inte klaga, jag tycker svensk sjukvård är bra. Massa underbara människor, dessutom doftar de gott.

Under veckorna på sjukhuset har blommor, brev och krya-på-dig-hälsningar strömmat in, Lars-Gunnar vill tacka alla:

- Det värmer enormt. Men framför allt vill jag tacka min fru och mina söner. Det är de närmsta man har att bocka för. Om min polare på västkusten, Sven-Åke Lorentsson, har varit ett stort stöd.

I mitten av 60-talet byggde Lars-Gunnar Björklund upp radio- och tv-sporten i Göteborg. Några år senare startade han Tipsextra. Han är en av våra mest uppskattade sportkommentatorer och har bevakat 15 olympiska spel och åtta fotbolls-VM på plats. I år skulle han åkt på sitt 44:e raka hockey-VM.

- Sådana sviter är inget att upprätthålla. Det blir bara en besvikelse när de bryts, konstaterar han nu.

Har du varit rädd under de här veckorna?

- Inte rädd i den bemärkelsen. Däremot undrande. Vad händer nästa gång? Varför får jag det här nu? Det stod det inget om i bruksanvisningen.

Vad har du saknat?

- Vardagslivet. Att få vara fri. Ta bilen ner till Kristinebergs IP och se Olympia mot Stockholms IF i division 75. Gå på stadion, träffa folk, ta en pilsner, snacka skit.

Har du lärt dig något?

- Jag har insett att det ligger något i det där uttrycket "Carpe Diem", fånga dagen. Man ska inte gå och drälla utan bara göra det. I morgon kan det vara för sent!

Djurgårdshjärtat finns kvar...

- Två dagar före operationen började jag skriva dagbok. Jag har haft 66 år på mig och av detta lär jag att det ganska snart måste bli någon form av hågkomster. Jag vill inte kalla det memoarer men man har ju en och annan historia som brukar uppskattas mellan skål och vägg.

Hur är det med hjärtat, tillhör det fortfarande Djurgården efter operationen?

Lars-Gunnar Björklund drar upp tröjan och visar ett operationsärr som löper från mage till hals.

- Så fort de öppnade mig såg de ett Djurgårdshjärta och ingen blev förvånad. Det stod tydligen en gnagare i bakgrunden och skulle rita dit ett AIK-märke. Men honom fick de slänga ut"

- Så Djurgårdshjärta är det fortfarande även om större delen tillhör den här damen, säger han och nickar mot sin hustru sedan 39 år, Lena.

Men tillägger snabbt:

- Hon är ju också djurgårdare.

På tisdag möts Djurgården och IFK Göteborg, en match som på grund av kommunalstrejken kan bli flyttad till Råsunda.

Den hoppas Lars-Gunnar kunna se och troligtvis är han den ende järnkamin som hoppas på ett arenabyte.

- Det skulle bli enklare för en sjukling som jag. Då kan jag sitta i en av hytterna.

Låt oss för en stund glömma objektiviteten och hoppas på en Djurgårdsseger i den matchen, Lars-Gunnar Björklunds hjärta har haft nog med påfrestningar senaste tiden.

Lars-Gunnar har upplevt 15 olympiska spel på plats

Robert Laul