Finlands första VM-förlust

Saku Koivu tillbaka i hemstaden som en förlorare

SPORTBLADET

ÅBO

Publiken i Åbo hyllade sin hemmason som en hjälte.

Saku Koivu kände sig inte som en sån.

Första VM-matchen i barndomsstaden slutade med Finlands första förlust i turneringen.

- Jag är besviken, förklarade han.

Efter 1-2 mot Tjeckien, i den sista matchen i grupp D i ishockey-VM, hade Koivu svårt att dölja känslorna. Den normalt så verbale lagkaptenen var kort i tonen och dyster i blicken.

- Vi spelade inte bra, sade han.

- En sån här match ville vi verkligen vinna.

Men när tjeckerna spelade med sin vanliga effektivitet, ett samlat försvar och livsfarliga kontringar, fick Finland problem. Spelet blev stressat, misstagen flera och de numerära överlägena fruktlösa.

Hyllades av publiken

För Koivu sved förlusten extra mycket. Som född och uppväxt i Åbo hade han sett fram emot återkomsten till den stad där han bara spelat en träningslandskamp sedan flytten från TPS till Montreal 1995.

Om han är stor i Finland är han gigantisk i sin hemstad, och före matchen - när Koivus namn lästes upp i högtalarna - var åskådarvrålet oändligt.

Efteråt fastnade jublet i halsen.

- Om det var kul att spela här? Vi förlorade, sade Koivu - som blivit än mer respekterad sedan han förra året vann kampen mot cancern och kämpade sig tillbaka till ishockeyn.

Tjeckisk gruppseger

- Det är naturligtvis trevligt att spela i Åbo igen, men det kan jag inte tänka på efter en sån här match.

I förlängningen innebär den finländska förlusten att laget bara får med sig två i stället för maximalt fyra poäng till fortsättningsgrupp E.

Tjeckien vann grupp D och går in i nästa gruppspel med fyra poäng.

Jakob Sillén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM