Kroatien vann med 2-1 på Råsunda

Lagerbäck: ”Andra halvlek var inte bra”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det är fem veckor kvar till EM-kvalen mot San Marino och Polen.

Tid att glömma.

Tid att slicka såren från Råsunda.

Påminnelse från 1-2-förlusten mot Kroatien på valborgsmässoafton:

Svensk landslagsfotboll står och faller med sina stjärnspelare.

Det var vänskapslandskampen som skulle ge förbundskaptenerna Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg svar på en och annan fråga inför framtiden.

Det var också vänskapslandskampen när svensk landslagsfotbolls potentiella framtidsmän fick chansen.

Få tog den.

Egentligen bara en - och det var ingen nyhet att Kim Källström håller på den internationella scenen.

Källström för ensam

Källström sprang, Källström sköt, slet - men framförallt: Kim Källström vågade från sin offensiva mittfältsposition och det såg ut som om han var förbannad när han inte hade bollen.

Men Djurgårdsmittfältaren var på tok för ensam i ett landslag som tog "vänskapslandskamp" alldeles för mycket på ordet.

Det började illa, redan efter sex minuter missade Andreas Jakobsson markeringen och Ivica Olic nickade in Milan Rapaic hårda inåtskruvade frispark.

Efter den kallduschen hade Sverige sin bästa period i matchen. Allbäck drog bollen över, smart framspelad av Källström som kort efteråt sköt metern utanför.

Zlatan Ibrahimovic kvittering i 33:e minuten - slog in Erik Edmans låga vänsterinlägg vid bortre stolpen - var befogad och lovade en god fortsättning.

Men den kom inte.

Två skott på mål

De sista 45 minuterna utvecklade sig istället till några av de mest händelselösa av ett svenskt landslag på nationalarenan på mycket lång tid.

Kalla fakta:

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck:

- Den andra halvleken var inte bra. Vi klarade inte att genomföra våra intentioner. Vi såg lite trötta och slitna ut. Kroatien kontrollerade matchen, helt enkelt. Men jag är nöjd med anfallsspelet i första halvlek och försvarsspelet var totalt sett okej hela matchen.

Andra var hårdare i domen och valde betydligt mera pricksäkra omdömen. Som Zlatan Ibrahimovic, klart störd efteråt av ännu en landskamp av den sämre sorten.

- Vi spelade inte fotboll.

Långt från Budapest

Det var så fjärran från intensiteten, kampen och gå-framåt-andan i EM-kvalet mot Ungern i Budapest för en månad sedan. Men på Råsunda fanns ingen Henrik Larsson, ingen Fredrik Ljungberg, ingen Johan Mjällby och heller ingen Andreas Andersson.

Lagerbäck menade att sex svenska byten till viss del låg bakom den svaga insatsen.

Marcus Allbäck klev av redan efter 30 minuter, sedan han fått känningar i bakre lårmuskeln. Inhopparen Johan Elmander stärkte knappast sina aktier.

- Alla byten vi gjorde berodde på att spelarna kände något. Det var mycket behandling i halvtid. Både Mattias Jonson och Anders Svensson fick smällar och ville byta, säger Lagerbäck.

Jonson var mest olycklig. Hans på tok för lösa passning till Mikael Nilssson bröts, Kroatien kontrade blixtsnabbt och Boris Zivkovic skickade in segermålet i 58:e minuten.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM