Wada-basen: Stoppa USA från OS & VM

”Ändrar de inte sin inställning kastas de ut”

SPORTBLADET

KIEL

Dopningsskandalen i USA har skakat om i idrottsvärlden.

Nu riskerar landets idrottare att uteslutas från alla stora tävlingar.

- Ändrar inte USA sin inställning kastas de ut. Då får de varken arrangera OS eller VM, inte heller deras idrottsmän är välkomna att tävla, säger Richard Pound.

Pound.

Han är chef för antidopningsbyrån WADA och medlem i Internationella Olympiska kommittén (IOK) sedan 25 år. Avslöjandet om att den amerikanske OS-guldmedaljören Carl Lewis ertappats med förbjudna preparat i kroppen vid tre tillfällen, och trots det fick tillstånd av USA:s olympiska kommitté (USOC) att tävla i OS 1988 har fått honom att reagera.

I en intervju med den ansedda tyska tidningen Frankfurter Allgeminen Zeitung hotar han med att utesluta USA från samtliga stora mästerskap om de fortsätter att dölja dopningsfall.

"Det är absurt"

- Jacques Rogge (IOK:s president) skulle sparka ut dem utan att blinka och jag med, säger Richard "Dick" Pound till tidningen.

- Det är absurt. USOC har haft som policy att fria de som åkt fast för dopning. De har informerat det nationella förbundet, som sedan skulle ha informerat det internationella förbundet, men de i sin tur har vägrat att lämna ut några namn. Det är en fars. Inget annat land i världen som har agerat som USA.

Världskonferensen mot dopning i Köpenhamn tidigare i år kom överens om en anti-dopningsdeklaration. Den måste vara undertecknad av både idrottsförbund och nationsförbund senast vid vid invigningen av OS i Aten nästa år. Koden innebär bland annat att tester, brott och straff blir lika i de länder som stöder avtalet. De sporter som står utanför avtalet stryks från OS-programmet och spelen kan bara avgöras i länder som stöder avtalet.

USA har ännu inte skrivit under.

Anna Carlsson