Kungen & Fältherren har huvudrollen i VM

SPORTBLADET

Kung Forsberg. Fältherre Sundin.

Länge skramlades det med vapnen – kommer de, kommer de inte – men ”Operation Guld i Åbo” innefattar nu även de verkliga torpederna. Det är liv och död och guld i sikte.

Inte undra på att Jörgen Jönsson kränger av sig tröjan i rena förskräckelsen.

Två stjärnor, med viss tvekan tre. Resten birollsinnehavare. I en så kallad skitturnering som bara är intressant så länge det egna landet fortfarande är med i matchen. Men ska man tro svenskarna så blir vår medverkan långvarig i år. Stjärnorna har ju hemmatröjan på och då ser vi ljuset i tunneln. This time it’s personal, som ni vet.

Visst, Foppa är en sån kung att man får RIKTIG ståpäls av att se honom.

Extra roligt är det också att han verkar vara på ett sådant strålande humör.

Av sömnbrist och utslagning från Stanley Cup syns inte ett spår när han intervjuas i VM-studion – iklädd shorts och badtofflor av plast. Desto jobbigare är det för birollsinnehavarna, av förståeliga skäl.

– Han får ha tröjan så länge han vill, självklart, säger en närmast förlägen Jörgen Jönsson där han sitter i stolen bredvid Foppa.

Fantastiska megastjärnor

Kungen, med det nakna benet uppslängt på skrivbordets podium. Birollsinnehavaren, som med en ribba bak i den stela ryggen.

För att spä på scenariot ytterligare har också Fältherren (det är sant, konkurrenten kallade honom så...) landat i Åbo. Efter en operation som skulle däckat en hel tjur i åtminstone några dagar står han där. En av två räddande änglar som fått Sverige att börja hoppas igen.

Tro nu inte att jag har något emot Foppa och Sundin. Tvärtom, tvärtom. Att se två megastjärnor som utan tvekan ställer upp för sitt land är fantastiskt. Att se dem axla bördan av sin storhet och därmed sköta grovjobbet är – extraordinärt.

Men för den skull kan jag inte låta bli att fundera på hur det känns för de andra att hamna så totalt i skuggan av de verkliga lirarna? Varenda kommentator med hedern i behåll påpekar ju gång på gång hur uppenbart spelet försämras så fort elitseriespelarna gör entré på isen. Och NHL-meriter är ingen säkerhet det heller, till och med Hardy snurrade ju in sig i ett resonemang som innebar att Höglund och Renberg var mest intressanta som toppspelare i det skede Sudden skulle välja att dyka upp. Frågan är om man kan bli mer birollsinnehavare än så?

...men hur påverkar Foppa & Sudden laget?

Nu förklarade sig tydligen Hardy för Renberg, Gud vet vilken retorik han använde, och hela scenariot är därmed historia. Inget att orda om, nu ser vi framåt istället, som man brukar säga i dylika sammanhang.

Och så undrar man varför Renberg och Höglund är tunga i benen som aldrig förr...

Ur det här perspektivet är det intressant att spekulera i hur de två – möjligen tre – stjärnornas ankomst i slutänden påverkar lagmaskinen Tre Kronor? På vilket sätt peppas birollsinnehavarna till att kliva fram och ta för sig? Hur bygger man deras självförtroende när alla vill se Foppa och Sudden i vartenda power play? Klarar de två stjärnorna att agera på egen hand i sin överlägsenhet – nu när vi ska spela för både Kronornas och Hardys fortsatta förtroende i folkhemmet?

Det här är frågor vi inom kort kommer att få svaren på. Snart vet vi om Kungen verkligen lyckas spela sig ända fram till Sergels Torg.

Erika Strandell