Tårar av guld efter nya stjärnans uppvisning

Slog Skuru i tre raka i finalspelet

SPORTBLADET

STOCKHOLM

I de två första matcherna kunde hon bara skjuta straffar.

I den tredje matchen var armskadan läkt. Då sköt Fanny Lagerström Team Eslöv till andra raka SM-guldet i handboll.

Sveriges nya damstjärna gjorde tio mål i den tredje SM-finalen borta mot Skuru IK. Skånelaget vann med 32-25 (13-10) och finalserien med 3-0.

Foto: SCANPIX
Eslöv vann även den tredje finalen mot Skuru. Självklart firade laget efteråt.

För Fanny Lagerström, 19, var det första guldet. Men sannolikt inte det sista.

- Det känns helt underbart, sade hon medan glädjetårarna strömmade nerför kinderna.

Fanny Lagerström kom som nyförvärv från Linköpingslaget RP inför säsongen. Tränaren Ola Månsson hade bra koll på den 184 cm långa högerskytten, men hon har inte motsvarat förväntningarna...

- Nej, det har hon inte. Fanny har tiodubblat alla förväntningar vid hade på henne, sade Månsson med guldhatt på huvudet och den svettiga svarta t-shirten indränkt i champagne.

- Fanny kan bli hur bra som helst, men ge henne tid.

Favoritfall

Skuru IK var favoriter i SM-serien, men förlorade den första matchen i Eriksdalshallen. På torsdagen hade man flyttat tillbaka finalserien i lilla Nacka bollhall, men publiktrycket från drygt 800 åskådare blev ingen fördel för hemmalaget.

Det hjälpte heller inte att Eslövs damer kom en timme senare än beräknat till bortamatchen på grund av försenat tåg.

- Inget kunde stoppa oss i dag, sade Fanny.

- Visst var det nervöst, jäkligt nervöst till och med. Men vi har ett härligt lag som ger allt, fortsatte hon och försökte tona ner sin egen betydelse i matchen.

Tio mål

Men efter tio mål i den tredje SM-finalen är det svårt. Fanny är stor och stark och är även bra defensivt. Hon har ett härligt spelsinne och äger en "lång" högerarm. I kvalet till ungdoms-VM i Polen för en dryg vecka sedan gjorde Fanny 32 av Sveriges 88 mål. Det var också där som den högra armen blev inflammerad och som stoppade henne i den första SM-finalen.

I den andra var hon tillbaka, då blev det sex straffmål och ett spelmål. Och i den sista satte Fanny fyra straffar och sköt sex spelmål.

- Det var skönt att få spela ut hela sitt register i dag.

Tåg till guldfesten

Hur ska ni fira SM-guldet?

- Det blir tåg hem till Eslöv och sedan blir det väl någon slags segerfest på Stenssons pub. Det är enda stället som är öppet, sade Fanny Lagerström.

Eslöv var bättre på i stort alla platser. Skurus båda målvakter gjorde inte många räddningar och överglänstes helt av Eslövs målvakt Therese Brorsson.

Skåningarnas försvar var starkare och framför allt tuffare. Och där framme fanns Fanny Lagerström som tillsammans med Marie Karner, 26, var lagets bästa spelare.

Karner, är liksom Lagerström, ny i Eslöv. Hon spelade i Skuru 1998-2000, Därefter spelade hon utomlands i Tyskland och Danmark innan hon flyttade till Skåne.

- Marie är den som har hållit ihop laget. Hon har en ovärderlig rutin och jag tror att hon mår rätt så bra nu, sade Månsson och pekade bort mot sitt jublande lag.

Stig Lindmark/TT