Världsmästarna för starka för Finland

Värdnationen illa ute efter andra raka förlusten

SPORTBLADET

HELSINGFORS (TT:S UTSÄNDE)

Värdnationen Finland är illa ute i ishockey-VM.

Efter 1-5 mot Slovakien, den andra raka förlusten, riskerar hemmahoppen att missa kvartsfinal.

- Som tur är har vi fortfarande saken i egna händer, sade förbundskaptenen Hannu Aravirta.

Foto: AP
MÄSTARKLASS Stumpel, Satan & co visade klassen mot Pasi Nurminen och hans finska lejon.

Uddamålsnederlaget mot Tjeckien följdes av en storförlust mot de regerande världsmästarna Slovakien, vilket gör att Finland plötsligt står utan poäng i det andra gruppspelet.

Nu behöver det inte vara så farligt, trots allt.

Kvar att möta är de betydligt svagare Ukraina och Tyskland, och Aravirta verkar inte allt för bekymrad.

- Det var inget vackert resultat, men vi spelade ändå stundtals bra i dag. Vi öppnade lite nervöst men spelade upp oss i mittperioden. 2-1-målet de gjorde var viktigt och sedan så drog vi på oss några onödiga utvisningar, sade han.

Onödiga utvisningar

Det stod 1-1 inför slutperioden men när det finländska försvaret lät Ladislav Nagy ostört åka runt i zonen efter ett par minuter så var slovakerna i ledning.

Sedan så kom de där onödiga utvisningarna Aravirta pratade om.

Först gjorde Ville Peltonen en mycket onödig interference i anfallszon och så fick Janne Niinimaa lämna isen efter 2+5 minuter för en våldsam tackling.

I spel fem mot tre kunde slovakerna öka på till 3-1 och sedan gjorde de fyran och femman när Finlands målvakt Pasi Nurminen satt i avbytarbåset.

Olli Jokinen, som gav hemmanationen ledningen i den första perioden efter ha slagit in returen på Aki-Petteri Bergs skott, var besviken efter storförlusten:

- Vi tog inte våra chanser i dag. De hade fler skott på mål under ett enda power play än vad vi hade på alla våra, det är för dåligt, sade han.

Vad Jokinen, som ''till vardags'' är kedjekamrat med Tre Kronors skadade Marcus Nilson i NHL-klubben Florida Panthers, glömde säga var att slovakernas målvakt Jan Lasak var strålande.

Tillsammans med en mycket stark defensiv gjorde de Finland uddlösa framåt.

Slovakiens Peter Bondra - som gjorde det avgörande målet i fjolårets VM-final - och hans andrafemma gjorde tre av målen och var betydligt bättre än finländarnas ''superkedja'' med Teemu Selänne, Saku Koivu och Ville Peltonen.

- Det gick mycket enklare än vad jag trodde. Det märks att de (finländarna) är under en stor press från publiken, men jag är nöjd att vi lyckades spela så pass bra. Det är en bra seger för oss, men det kommer större matcher, sade Peter Bondra.

Måste vinna

För Finland kommer det också nya, viktiga matcher.

Lördagens match mot Ukraina är en riktig ''måstematch''.

- Vi bara måste vinna i morgon (läs på lördagen). Slovakerna spelade runt pucken bra och vi verkade stå ibland och titta på. Mot Ukraina är det bara seger som räknas, annars är ju VM i praktiken över, sade Olli Jokinen.

Niclas Johansson/TT