Zäta bakom segern mot Ryssland

Sverige på väg mot kvartsfinal

SPORTBLADET

ÅBO (TT:S UTSÄNDE)

Efter förlusten mot Kanada kastade förbundskapten Hardy Nilsson om i samtliga formationer.

Då lossnade det mesta.

- Det blev betydligt bättre fart i spelet i dag, säger Henrik Zetterberg efter 4-2 mot Ryssland.

Foto: BILDBYRÅN
MOT KVARTEN – TACK VARE ZÄTA Henrik Zetterberg var bäste svensk när Tre Kronor besegrade Ryssland med 4–2.

I och med fredagskvällens stabila seger höll Tre Kronor hoppet om gruppsegern i ishockey-VM vid liv. Men än viktigare var de styrkebesked som förbundskapten Nilsson fick från några av sina spelare.

För oavsett vilken lottning som väntar till kvartsfinalen måste de stora stjärnorna fungera tillsammans om Sverige ska gå långt.

Det gjorde de i på fredagskvällen.

Mats Sundin spelade för första gången i årets VM med en självklar pondus och styrka, Mikael Renberg fick ut betydligt mer av sitt slit än tidigare och Jonas Höglund, som stundtals varit bänkad i VM, gjorde 2-1-målet efter 13.28 av den andra perioden.

Men bäst av dem alla var Henrik Zetterberg.

Han rev, han slet, han dribblade - och han agerade både målskytt och framspelare.

Första VM-målet

Efteråt tyckte Zetterberg att det ''stämde bättre än det gjort tidigare i VM'', men när någon föreslog att han varit bättre än kedjekamraten Peter Forsberg ruskade ''Zäta'' på huvudet.

- Nej, det vet jag inte om man kan säga. ''Foppa'' hade kanske lite mer uppvaktning än jag. Men vi trivs bra ihop, ''Foppa'' håller i pucken och ser till så att vi andra får lägen.

Vid det svenska 1-0-målet var det Zetterberg som - för ovanlighetens skull i landslaget - tog på sig rollen som målskytt. Zetterberg stack på den bortre stolpen och stötte in ledningsmålet efter Dick Tärnströms utmärkta förarbete. Målet var Zetterbergs första i VM och blott hans nionde på 54 landskamper.

Vid 2-1-målet hade han den mer bekanta rollen som framspelare. Zetterberg kom i fart längs vänsterkanten och tittade upp mot den andra sidan.

Där såg han Jonas Höglund.

- Jag hade väl lite tur att pucken gick igenom, men det gjorde den.

Då var Höglund felfri. Skottet satt högt och gick in via målvakten Maksim Sokolovs vänstra axel.

Jönsson i öppet läge

Vid det viktiga 3-1-målet efter 1.11 av tredje perioden var vare sig Forsberg eller Zetterberg inblandade. Upprinnelsen var i stället när Peter Nordström stal pucken bakom det ryska målet när Sokolov get sig ut på en vådlig utflykt. Nordström grötade fram pucken till Jörgen Jönsson, som gick mållös under 14 matcher i SM-slutspelet, satte sitt andra mål i turneringen.

Ryssland svarade bara två minuter senare genom Atlantastjärnan Ilja Kovaltjuks 2-3-reducering.

Men Sverige fortsatte att spela bra.

Avgörandet kom med bara 44 sekunder kvar av matchen. Ryssland hade precis tagit ut målvakten och Mats Sundin satte enkelt 4-2 i tom kasse.

Segern innebär att Tre Kronor rejält förbättrade chansen till en ''bra'' motståndare i kvartsfinalerna. Förutsatt att laget inte tabbar sig mot Danmark eller Schweiz slutar svenskarna som sämst tvåa i gruppen. Om Ryssland dessutom vinner över Kanada på måndag kan det bli svensk gruppseger.

Det skulle i så fall kunna innebära Tyskland i kvartsfinalen.

Om Sverige blir tvåa eller trea kan det bli tuffare. Då väntar sannolikt Finland, Tjeckien eller Slovakien redan i första slutspelsomgången.

Jakob Sillén/TT