Sars stoppar dam-VM

Hanna Ljungberg: Man vill inte riskera hälsan

SPORTBLADET

Dödssmittan sars tvingar Fifa att flytta höstens fotbolls-VM från Kina.

Landslagets stjärna Hanna Ljungberg är nöjd med beskedet:

– Man vill inte åka någonstans där man riskerar sin hälsa, säger hon till aftonbladet.se efter lördagens besked.

Foto: johan solum
Umeå IK:s stjärna Hanna Ljungberg och de andra svenskorna i landslaget behöver inte åkta till Kina i september. I dag tog Fifa beslutet att flytta turneringen. Var VM hamnar är ännu inte klart.

I dag kom det väntade beskedet från det internationella fotbollsförbundet Fifa. På grund av lungsjukdomen sars – som nu härjar Kina svårt – flyttas höstens VM.

– Det har hängt i luften. Vi har vetat om att de har funderat på detta och utvecklingen av sars har ju inte varit att fallen minskar, säger Hanna Ljungberg.

Kvalar till EM

Hon har hela tiden trott att VM skulle flyttas och är lättad över beskedet.

– Man vill inte åka någonstans där man riskerar sin hälsa. Det tror jag aldrig att de skulle ha gjort, men man vet ju aldrig var sars finns i höst.

Det svenska damlandslaget är mitt uppe i EM-kvalet, samtidigt pågår förberedelserna för höstens VM för fullt. Hanna Ljungberg tycker därför att det var bra att beskedet kom fort – särskilt för arrangörerna.

– Jag tycker att det är bra att de fattade ett snabbt beslut, så att något annat lag får chansen att arrangera ett hyfsat VM. Det krävs en ganska stor organisation, säger hon.

Tror på medalj

Vid lördagens möte fattade det internationella fotbollsförbundets exekutiva kommitté inget beslut om vilket land som arrangera VM istället. Flera har anmält sitt intresse – däribland USA, Australien och Sverige.

Och landslaget hoppas naturligtvis på ett VM på hemmaplan.

– Det vore riktigt, riktigt kul. Det är synd att man skulle få så kort om tid, det är lättare att arrangera om man har lite tid på sig, säger Hanna Ljungberg.

Men med ett snabbt växande intresse för damfotbollen och flera lysande stjärnor tror hon fortfarande att det skulle kunna bli en höjdare. Samtidigt ser Hanna Ljungberg vad som talar mot Sverige:

– Det är ju direkt varmt här i slutet på september. Det vore roligt om det blir i Sverige, men det spelar inte så stor roll?

Vinna ska ni göra ändå?

– Ja, vi ska försöka ta medalj i varje fall.

Mattias Lundell