Tre Kronor gav Danmark en lektion

7–1-segern kunde ha varit större

SPORTBLADET

ÅBO (TT:S UTSÄNDE)

Danmark hoppades på en ny skräll i ishockey-VM. Hoppet levde - i två perioder.

Sedan gick Tre Kronor från 3-1 till seger med 7-1 - men utan att förbundskapten Hardy Nilsson kunde känna sig riktigt nöjd.

- Det kändes som om vi tappade gnistan, säger han efteråt

Foto: BILDBYRÅN
TUNGT FÖR HIRSCH Peter Hirsch fick släppa in sju puckar från storebror Sverige. Här är det Peter Nordström som oroar framför den danske målvakten.

Enligt den svenske förbundskaptenen fanns inget tvivel om att tändningen var där från början, och det fanns en anledning.

De danska skrällresultaten med 5-2 mot USA och 2-2 mot Kanada hade skapat en hockeyfeber som inte gått omärkt förbi i något av VM-lägren.

Tre Kronor var förvarnade och fokuserade, men ganska snart blev fokuseringen till frustration när Tre Kronor inte fick utdelning. Och gnistan som Hardy Nilsson kände från början - den slocknade.

- Jag tror att den försvann redan när vi fick spela i numerärt överläge tidigt i matchen. Efter det tappade vi fokuseringen som vi byggt upp, och då blev det svårare, säger Hardy Nilsson efteråt.

Sett till hur det såg ut i de första två perioderna kunde svenskarna ha fått det betydligt tuffare än hur 7-1-segern till slut såg ut på pappret.

För Danmark pressade Tre Kronor.

Danmark skapade chanser.

Och Danmark hade med lite tur och rundare marginaler kunnat trycka in mer än det backskott som överraskade Mikael Tellqvist fram till 1-1 i den första perioden.

Många chanser

Laget som i sitt första A-VM sedan 1949 slagit USA (5-2), och pressat Kanada till oavgjort (2-2), hade inför matchen talat om vikten av en stabil defensiv och man hade sagt att det inte behövde vara vackert så länge det var effektivt.

Nu var det just effektiviteten som saknades.

Jesper Damgaard missade ett jätteläge i första perioden, Mads True ett annat, Kim Staal ett tredje, Mike Grey ett fjärde.

Och så vidare.

Förbundskapten Hardy Nilsson var inte nöjd med försvarsspelet, men han tyckte att det fanns förklaringar.

- Det är svårt att möta ett lag som backar hem och gör det trögspelat. När man blir frustrerad händer det att backarna följer med i anfallen för att hjälpa till, och då kan man öppna sig för kontringar.

Tjärnqvist utgick

Att backen Daniel Tjärnqvist utgick i slutet av den första perioden var inte heller något som underlättade det svenska försvarsarbetet. Tjärnqvist hade fått en smäll mot kinden, kände sig yrslig och beslutade sig för att kliva av.

Han hade behövts med sina defensiva styrkor.

Att Sverige trots allt kunde gå in till den tredje perioden med en 3-1-ledning kunde förbundskapten Hardy Nilsson bland annat tacka Per-Johan Axelsson för.

1-0-målet gjorde han efter en läcker dragning och iskall lyftning, och 3-1 i mitten av den andra perioden fixade han efter ett inbrott mot mål från högerkanten. Däremellan var det Peter Forsberg som petade in en retur till 2-1 i numerärt överläge.

I den tredje perioden kom så den målmässiga utdelningen.

Islossningen säkrade storsegern.

Men den rätade inte ut de defensiva frågetecknen.

Jakob Sillén/TT