Finland körde över Ukraina

Gulddrömmen lever för värdnationen

SPORTBLADET

HELSINGFORS (TT)

Äntligen lyckades hemmanationen Finland leverera.

Efter 9-0 mot Ukraina lever gulddrömmen i ishockey-VM - och ännu bättre:

De har hittat nya målskyttar när de gamla sviktar.

Foto: AP
ISLOSSNING Äntligen hittade Finland rätt med målskyttet. 9–0 blev det mot Ukraina.

Just målgörandet har varit finländarnas stora problem.

Trots mycket puckinnehav och en stor vilja att skapa mängder av chanser, och ett otal tillfällen i numerära överlägen, har de varken skapat särskilt många farligheter eller fått in puckarna.

Två mål på de senaste två matcherna inför lördagens match var helt enkelt för dåligt.

Men mot Ukraina, som chockade Tjeckien i fredags med en bra offensiv och hög forechecking, lossnade det.

Superkedjan med Teemu Selänne, Saku Koivu och Ville Peltonen har gått av isen poänglösa i två raka matcher och även i måstematchen mot Ukraina började de svagt.

I stället var det andraformationen med Floridas Olli Jokinen som center mellan Tomi Kallio, Frölunda, och Schweizproffset Kimmo Rintanen som var bäst.

Saken i egna händer

Rintanen gjorde sitt första och andra mål i turneringen när han slog in 1-0 och 2-0 på två hårda slagskott - otagbara för målvakten Kostjantyn Symtjuk. Efter mål av kedjekamraten Jokinen och två mål av pigge Niklas Hagman var matchen avgjord redan i början på andra perioden, och hemmapubliken i Hartwall arena kunde andas ut.

Sedan kunde Teemu Selänne äntligen göra mål, då han slog in både 6-0 och 7-0 och så gjorde Kimmo Rintanen sitt tredje mål för dagen när han sprättade upp pucken i nättaket fram till 9-0.

Andremålvakten Jani Hurme vaktade det finländska målet, och har nu ett strålande facit i år: Två VM-matcher - noll insläppta mål.

Tack vare segern har Finland fortfarande saken i helt egna händer, och kan vid minst oavgjort mot Tyskland på tisdag ta tredjeplatsen i grupp F och därmed få möta tvåan i grupp E - just nu Sverige.

TT