Michael Schumacher tillbaka som vinnare

Nya Ferrari-bilen visade sin klass direkt

SPORTBLADET

BARCELONA

Michael Schumacher vann Spaniens Grand Prix för Formel 1 för femte gången men det var hemmasonen Fernando Alonsos andra plats som resulterade i den verkligen festen.

Foto: AP
KUNGEN OCH SENSATIONEN Michal Schumacher sprutar champagne på tvåan Fernando Alonso.

- Det var inte så lätt som det såg ut. Det var ett tufft lopp, precis som jag väntade mig, menade Michael Schumacher, som tog sin 66:e Grand Prix-seger och körde Ferraris nya bil, döpt i folkmun till 'Hajen'

- Med den gamla bilen hade vi aldrig vunnit. Den nya bilen är verkligen något speciellt, jag är smått förälskad.

Schumacher klagade över problem med varvningar men inte över att Kimi Räikkönen blev poänglös efter startkrasch. Men Schumacher var inte helt nöjd.

- Det var inte helt perfekt, bättre om Barrichello varit tvåa.

Båda Ferrari-bilarna hade problem med däcken.

- Jag bröt i Brasilien och nu var det Kimi. När jag såg honom bryta, tänkte jag tanken att om han blir poänglös och jag har chans att ta full pott.

Han fortsätter:

- Men vi kommer definitivt ha problem med Renault framöver.

Hemmasonen firades

Michael Schumacher i all ära, det var hemmasonen Fernando Alonso som firades. Den 21-årige spanjoren tog med sin andraplats sin främsta placering någonsin på 22 körda lopp. Han kom iväg som trea sedan han gjort en kanonstart:

- Vi har det bästa startsystemet i Formel 1.

Han gick förbi Rubens Barrichello, genom bättre depåstopp.

- Tvåa på hemmaplan är otroligt och att vi kört fem lopp och tagit poäng i samtliga. Jag tror att jag drömmer.

Men helt nöjd var han inte även om han menade att han nu vet att kan fightas med Ferrari:

- Jag hade hoppats passera båda Ferrarin i första kurvan, sa han lite besviken.

I starten passerade han Rubens Barrichello och var nära att ta även Michael Schumacher med föll tillbaks genom brilliant teamkörning av Ferrari-förarna.

- Rubens bromsade verkligen sent, jag vet inte om vi gick ihop. Han var lite ute i gräset och tappade något medan jag fick en lucka och kunde dra ifrån, vilket avgjorde loppet, säger Schumacher.

Trean i loppet, Rubens Barrichello, var chanslös på Alonso. Fyran Ralf Schumacher hotades i slutet av loppet av Toyotas da Matta.

VM-ledande finländaren Kimi Räikkönen tvingades starta sist efter avåkning under lördagens kval. När starten gick för Spaniens Grand Prix gick han rakt i baken på Antonio Pizzonia och båda tvingades bryta. Även stallkompisen David Coulthard bröt tidigt.

Räikkönen toppar dock fortsatt VM-tabellen efter fem körda lopp, men nu bara fyra poäng före Michael Schumacher. Alonso trea före Barrichello. VM-cirkusen fortsätter nu till Österrike om två veckor.

Sven Berggren