Leeds skrällde mot Arsenal

Fixade nytt kontrakt – och spelade bort Gunners från guldet

SPORTBLADET

Sir Alex Ferguson gick på barnkalas.

Men han fick nog finaste presenten.

Manchester United är engelska ligamästare för 15:e gången.

Den adlade skotten behövde inte stå och bandskälla framför avbytarbänken, inte idissla på sitt tuggummi eller blotta upphetsningens pulserande ådror på näsa och kinder.

Han behövde inte göra något alls, mer än umgås med barnbarnet som fyllde år på söndagen.

Och njuta av nyheten från London.

Leeds gjorde jobbet

Foto: AP
GULDET BLEV TILL… Leeds Mark Viduka är stor hjälte i dag i Leeds – och Manchester. Han var med och spelade bort Arsenal från guldet i Premier League.

Där skötte Leeds United jobbet åt Manchester och servade guldet till Old Trafford - det åttonde på elva år och samtliga med Ferguson som manager - tack vare 3-2 mot Arsenal på Highbury.

Där drog australiern Mark Viduka ned gardinen för den här ligasäsongen för Arsenal med ett läckert mål två minuter före slutet, briljant insprängt mitt en i en kompakt och vildsint rödvit jakt på ett segermål, nödvändigt för att hålla gulddrömmen vid liv några dagar till.

Men målet var lika viktigt för Leeds som det var ödesdigert för Arsenal. Segern betyder att Leeds med en sannolikhet gränsande till visshet spelar i Premier League även till hösten.

Leeds har 44 poäng mot Boltons och West Hams 41 inför den sista omgången på söndag.

Enorm Arsenalpress

Arsenal hade i stort sett allt på Highbury och lekte med Leeds långa stunder. Chans på chans på chans, men det var ben, stolpe, ribba och Paul Robinsons händer och fötter i vägen för det mesta. Det var en orgie i brända målchanser - och det straffade sig förstås.

Redan efter fem minuter tystade Harry Kewell publiken med sitt 0-1-mål. Thierry Henry kvitterade efter en halvtimma varpå Ian Harte på nytt satte Leeds i förarsätet när han prickade in frisparken till 1-2.

Sedan handlade det i stort sett bara om Arsenal. Dennis Bergkamps kvittering lovade mera men just när Arsenal i en sista kraftansträngning satte allt på ett kort dundrade Viduka in segermålet.

Nu kan Manchester United åka till Goodison Park, ta emot bucklan och korka upp champagnen.

För Arsenal återstår att spela onsdagens hängmatch mot Southampton och en tripp till Sunderland på söndag innan chansen att rädda en titel den här säsongen kommer i Cardiff den 17 maj.

Då väntar Southampton i FA-cupfinalen och - om det vill sig väl - ett hett svenskmöte: Fredrik Ljungberg i sin tredje raka final för Arsenal, Anders Svensson och Michael Svensson i sin första för Southampton.

Henrik Skiöld/TT