Elake Thern fick fart på Halmstad

”Man vinner inga matcher om man bara spelar med ett halvt hjärta”

SPORTBLADET

HALMSTAD (TT)

Först när Jonas Thern blev riktigt arg fattade Halmstadsspelarna.

- Man vinner inga matcher i allsvenskan om man bara spelar med ett halvt hjärta. Jag är ingen elak människa men i paus blev jag elak, säger Thern.

Hans HBK vann till slut den allsvenska fotbollsmatchen mot Enköping med 3-2 (1-1).

Foto: BILDBYRÅN
ONDA ÖGAT Jonas Thern spände blicken i sina spelare och fick fart på laget.

Efter att ha tagit bara en poäng de senaste tre matcherna hade Halmstad-tränaren Jonas Thern beordrat blåställen på till hemmamatchen mot nykomlingen Enköping på söndagskvällen.

Men det var mer kostym än blåställ som spelarna visade upp i första halvleken - trots att man tog ledningen i matchen redan efter 1.25, Sharbel Touma nickade in målet i HBK:s första anfall.

För efter målet kunde det skade- och sjukdomsdrabbade Enköpingslaget bjuda upp ordentligt motstånd. Och kvitteringen i den 13:e minuten var rättvis. På Jens Gustafsons frispark nickade Fredrik Ulmstedt in 1-1. Det var ESK:s andra mål i allsvenskan.

Spelet i den första halvleken var inte speciellt bra. Det bjöds friskt från båda lagen, men få anfall var så pass bra att de gav upphov till några bättre målchanser.

Sämsta på länge

Förutom då landslagsmittfältaren Mikael Nilsson på en snabb kontring efter en Enköpingshörna tog sig förbi alla Enköpingsspelare, inklusive reservmålvakten Henrik Johansson, men fick se mittbacken Baskim Sopi rädda på mållinjen.

- Det var det attitydmässigt sämsta jag sett på länge. Det var för lite aggressivitet och det var bara några stycken som såg till att inte hela bygget rasade ihop. Jag var oerhört besviken i halvtid, säger Jonas Thern om HBK:s första halvlek.

Therns elaka ord i pausen gav dock resultat. I andra halvlek gick HBK ut med en helt annan attityd, spelade snabbt och effektivt i djupled och efter sex minuter kom 2-1-målet - Igor Sypniewski på halvvolley, helt omarkerad i straffområdet.

Bjöds in i matchen

En halvtimme in i halvleken gjorde inhopparen Patrik Ingelsten 3-1, hans första mål i allsvenskan.

I slutet av matchen bjöd Halmstad in Enköping i matchen igen och i den 81:a minuten reducerade Johan Wallinder till 2-3. Båda lagen hade några målchanser på tilläggstid.

Enköping saknade flera spelare, bland andra veteranerna Andreas Hermansson och Jonny Rödlund samt förstemålvakten Driss El Asmar, på grund av skador och sjukdomar.

- En infektion har gått runt i truppen och åtta-nio spelare har varit eller är sjuka. Det har satt ner vår fysiska kapacitet, säger Enköpings tränare Peter Lenell.

Ingela Ahlberg/TT