AIK spräckte Östers nolla

”Vi är glada att få tre poäng mot ett bra lag”

SPORTBLADET

VÄXJÖ (TT)

En svag utboxning av Östermålvakten Björn Stringheim och ett direktskott på returen av Andreas Andersson. Det var vad som behövdes för att AIK skulle vinna bortamatchen mot Öster med 1-0 (0-0) i fotbollsallsvenskan.

- Vi är glada att få tre poäng mot ett bra lag, sade AIK-tränaren Richard Money.

Foto: BILDBYRÅN
HELA LAGET… AIK tackar sina tillresta fans efter segern mot Öster.

Nykomlingen Öster hade inte bara bollen mest mot topptippade AIK, 53 mot 47 procent. Öster skapade också de flesta och vassaste chanserna. I andra halvlek tvingades AIK-målvakten Håkan Svensson rädda Dani Hamzos nick vid sin vänstra stolprot och göra en parad på ett skott från genombrytande Andreas Ottosson.

– Deras hörnor i den första halvleken var också farliga. Vi hade inte riktigt hundra kontroll på de fasta situationerna, medgav Håkan Svensson, som fick pris som bäste AIK-spelare.

Snabbt och rörligt

Öster har inlett de tidigare allsvenska matcherna svagt då mittfältet har hamnat för långt ner. På söndagen var Öster klart piggast i inledningen. Laget spelade enligt tränare Jevgenij Kouznetsovs intentioner med god rörlighet och snabba passningar. AIK hade många gånger svårt att hänga med.

– De spelade mycket bra i den första halvleken, men vi diskuterade i pausen och i andra halvleken spelade vi bättre. Vi gick närmare och stoppade deras spelare och när vi fick bollen flyttade vi den snabbare, analyserade Richard Money.

Östertränaren Jevgenij Kouznetsov förklarade den förändrade matchbilden med att hans spelare helt enkelt inte orkade stå emot i den andra halvleken. Trots att AIK då hade Öster under viss press skapade gästerna få öppna lägen mot ett stabil hemmaförsvar.

Tredje gången gillt

Andreas Andersson var dock en ständig orosfaktor. I första halvlek var han nära att snuva Östermålvakten Björn Stringheim som rusade ut på en långboll och i den andra halvlek var det inte mycket som saknades för att han skulle stöta en passning från Daniel Hoch i mål.

I 79:e minuten kom möjligheten som Andreas Andersson utnyttjade. Inhopparen Arash Talebinejad gick upp och störde Östermålvakten Björn Stringheim som inte fick undan ett inlägg ordentligt. Bollen hamnade hos Andreas Andersson

som inte gjorde något misstag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM