Tjeckien och Slovakien bjöd på hockeyfest

”Otroligt spännande match”

SPORTBLADET

HELSINGFORS (TT:S UTSÄNDE)

Slovakien fortsätter att imponera.

Trots tvåmålsunderläge mot Tjeckien i gruppfinalen lyckades de komma i kapp, klara oavgjort (3-3) - och säkra gruppsegern.

- Otroligt spännande match, och det är starkt av oss att göra just det vi skulle, säger nyanlände NHL-stjärnan Pavol Demitra.

De båda lagen ville så gärna ha gruppsegern.

Dels för att slippa lämna Helsingfors, och dels för att få så lätt motstånd som möjligt i kvartsfinalen.

Lagen bjöd därför upp på en mycket bra ishockeymatch.

Det var intensivt, tufft framför målen och mängder av strålande individuella prestationer.

- Synd bara att det var lite mycket utvisningar, annars var det en mycket bra hockeymatch, sade Demitra, som hade en stor del i upphämtandet.

St. Louis-proffset reducerade till 2-3 med ett dragskott från blålinjen precis när matchen verkade avgjord.

Matchstraff

- Det var inte det hårdaste av skott, men jag såg en liten lucka och att (Ladislav) Nagy stod framför mål och skymde. Bara att lägga in den.

Andraperioden förstördes annars för slovakernas del av att den förre Djurgårdaren Vladimir Orszagh fick matchstraff efter en farlig tackling. Bara några minuter senare snackade Zigmund Palffy till sig en tio minutersutvisning för dåligt uppträdande.

Det gjorde att förbundskaptenen Frantesik Hossa tvingades möblera om i kedjorna, och tjeckerna kunde ta vara på virrvarret och kontra in 2-1 via en snygg tvåzonspassning (Martin Straka) och 3-1 när David Vyborny ensam med tre slovaker kunde flippa upp pucken i nättaket.

När sedan Tjeckiens Radek Duda fick en femminutersutvisning för en ful tackling på Zigmund Palffy fick slovakerna sin chans.

Fem minuters spel i fem mot fyra hjälpte dock inte, utan det var först när tjeckerna blev fulltaliga som den förre Modobacken Richard Lintner gjorde en fantastisk öppnande passning i anfallszon och en helt omarkerad Ladislav Nagy kunde kvittera - och därmed ordna gruppsegern.

Styrkebesked

- Det var mycket starkt av oss att komma tillbaka in i matchen efter det underläget. Det visar vilken styrka det här laget har, och det visar att vi blir ännu mer farliga i fortsättningen, sade förbundskaptenen Frantesik Hossa.

Med tanke på hur bra de båda lagen spelade så spelar det säkert ingen roll vem de får möta i kvartsfinalen - de lär gå vidare ändå.

Niclas Johansson/TT