Stabil svensk seger mot Schweiz

Nu väntar Finland i kvartsfinal

SPORTBLADET

ÅBO (TT:S UTSÄNDE)

Resan mot en eventuell VM-final har inletts.

Redan på tisdagskvällen, efter 5-2 mot Schweiz, stuvade Tre Kronor in sig i nattbussen till Helsingfors.

Där väntar VM-kvartsfinalen. Och Finland.

- Jag möter hellre Finland än tjeckerna. Bussresan spelar ingen roll, säger Henrik Zetterberg.

Foto: BILDBYRÅN
BÄSTE SVENSK Mika Hannula (till höger) var bäste svensk i matchen mot Schweiz. Här tillsammans med Ronnie Sundin och Niklas Andersson.

I och med att finländarna, oavsett grupplacering, skulle få spela sin kvartsfinal i huvudstaden var Tre Kronor tvungna att kasta sig iväg från Åbo så snart som möjligt.

Men 19 mil och två timmar på landsväg är inget som direkt bekymrar svenskarna sedan det blivit klart att de möter finländarna.

- Visst hade det varit skönt att vara kvar här, men resan till Helsingfors ska inte spela så stor roll, säger Henrik Zetterberg efter tisdagskvällens sena seger.

- Det handlar ju bara om ett par timmar, och så tätt inpå en match skulle du ändå inte kunna somna. Vilan blir inte kortare för oss än den blir för finnarna.

Fanns alternativ

Om Sverige verkligen hade tyckt det varit viktigt att undvika nattbussen hade en förlust mot Schweiz på tisdagskvällen effektivt kunnat kasta om resplanerna.

Då hade Sverige fått stanna i Åbo men i stället mött Tjeckien - världsmästarna från 1999, 2000 och 2001, som dessutom haft en extra vilodag efter gruppspelet.

Det hade inte varit någon lätt resa, det heller.

För Zetterberg är valet enkelt:

- Hellre Finland, säger han.

- Varför? Äh, det handlar väl om tycke och smak. Jag tycker alltid att det är roligt att möta finnarna, och det brukar alltid bli väldigt bra matcher.

Och så finns det ju svenskar med speciella förhållanden till finländarna.

Goda minnen

Henrik Zetterberg är en av dem. I Sweden Hockey Games för två år sedan gjorde han fyra mål - i en och samma match - mot just det finländska landslaget.

Mats Sundin är en annan - och det var just i Helsingfors för tolv år sedan som ''Sudden'' mer eller mindre på egen hand bar laget från 2-4 till 4-4 på Tre Kronors väg till VM-guldet.

Och så finns ju Tommy Salo. Och Peter Forsberg. Och Mikael Renberg. Och en hel hög med spelare som var med om VM-finalsegrarna 1998 mot just Finland.

- Jag tror att finnarna passar oss bra, säger Zetterberg.

- Det kommer att bli ett jäkla tryck på läktarna, men det är bara kul. Att det är liv på sidan tänder oss lika mycket som det tänder dem.

Gick för fullt

I årets sista gruppspelsmatch hade Tre Kronor svårt att imponera i de två inledande perioderna, men i den tredje kom utdelningen.

3-2 satte Mika Hannula.

4-2 fixade Jörgen Jönsson.

5-2 ordnade Peter Nordström.

Det gjorde att andraplatsen var säkrad.

Förbundskapten Hardy Nilsson var nöjd över att Tre Kronor fick en hygglig avslutning på den sista gruppspelsmatchen - och han är inte missnöjd över att få möta Finland.

- Finland har ett bra lag och bra spelare, men det har inte varit riktigt på topp i VM. De har haft väldigt stor press att bära på sina axlar.

- Och jag hoppas att pressen blir ännu större i kvartsfinalen. Då ska vi försöka att utnyttja deras nervositet.

Jakob Sillén/TT