Drömmatch för Finland – men för tidigt

”Det är ju den perfekta finalmatchen”

SPORTBLADET

HELSINGFORS (TT:S UTSÄNDE)

Det blir en drömmatch ur finländska ögon - men alldeles för tidigt.

Finland, som har långt kvar till guldformen, får möta ärkerivalen Sverige i onsdagens VM-kvartsfinal.

- Det är ju den perfekta finalmatchen egentligen. Vi måste verkligen vara på topp för att vinna, säger NHL-stjärnan Olli Jokinen.

Finland, som aldrig har lyckats ta medalj i ett hemma-VM trots fem försök, har inte imponerat så här långt i turneringen. Superkedjan med Teemu Selänne, Saku Koivu och Ville Peltonen har varit bra i matcherna mot svagt motstånd, men inte alls fått till det mot de bättre lagen.

Den avslutande gruppspelsmatchen mot Tyskland slutade 2-2, efter att finländarna fört spelet i den första och sista perioden, men tyskarna spelat smart i den andra.

Men det räckte för att säkra tredjeplatsen i gruppen - och ett möte med Sverige på onsdagen.

Drömmötet, redan nu

- Vi måste vara försiktiga med Mats Sundin och Peter Forsberg. Jag menar, Forsberg är ju en av världens absolut bästa spelare och fick jag ranka världens fem bästa centrar skulle Sundin vara där, säger Olli Jokinen, en av de bästa finländarna så här långt i turneringen.

Nära förlust

Men det var nära att Finland inte skulle få möta Sverige.

Hade tyskarna bara varit lite mer effektiva, framför allt i numerärt överläge, hade de vunnit matchen - och då hade de passerat i tabellen och tvingat de blåvita att möta obesegrade Kanada i stället.

- Vi var bra i första, men så hände något i huvudet på oss. Vi gjorde saker svårt för oss, tog några onödiga utvisningar och klagade mest på domaren snarare än koncentrera oss på vårt spel. Vi lärde oss en nyttig läxa i dag, säger Finlands förbundskapten Hannu Aravirta.

När TT frågar om hans syn på Sverige och den kommande kvartsfinalen är han inte lika uppriktig:

- Jag är ledsen, men jag har absolut inga kommentarer. Vi har scoutat dem, men vad vi har sett behåller vi för oss själva, säger han och visar med hela ansiktet att han inte tänker lämna ut mer information än så.

Pressad förbundskapten

Det är förståeligt att Aravirta är pressad.

Hans finländska landslag har inte lyckats leva upp till förhandstipsen, och ''spöket'' att de aldrig lyckas i ett hemma-VM har han hängande över sig.

En förlust på onsdagen, och det blir sista natten med gänget.

- Vi har vetat hela tiden att det är i morgon (läs på onsdagen) som vi är tvungna att vara bra. Då spelar det ingen roll hur det har gått tidigare, säger Jokinen och minns plötsligt sin gode vän och kedjekamrat i Florida Panthers:

- Det är synd att inte Marcus Nilson kan vara med. Hoppas att han mår bra efter den där smällen, och det hade varit kul att ha honom här, även om jag hellre spelar med honom än emot honom...

Kvartsfinalen mellan Sverige och Finland spelas klockan 20.00 (svensk tid) i Helsingfors.

Värt att minnas är att Finland aldrig besegrat Tre Kronor i ett hemma-VM.

Niclas Johansson/TT