Tyskland spelade jämnt med Kanada

Eric Brewer kvartsfinalhjälte i förlängningen

SPORTBLADET

HELSINGFORS

Först såg de till att Finland blev utbuat av sin hemmapublik i sista gruppspelsmatchen.

Sedan gick Tyskland ut och pressade Kanada.

Först i förlängningen kunde Eric Brewer skicka kanadensarna till semifinal i ishockey-VM med sitt 3-2-mål.

Med ett skott halvt på chans såg Brewer till att undvika en jätteskräll och ett kanadensiskt farväl redan i kvartsfinal.

I spel fyra mot tre fick Edmontonbacken pucken vid blålinjen, tittade upp och såg att Ryan Smyth tagit plats framför Robert Müller i det tyska målet. Skottet, eller lyftningen, var nog mest tänkt för styrning - men när Müller skymdes av både Smyth och egne backen Jan Benda slank pucken in i mål efter 37 sekunder av förlängningen.

Tysklands VM var över.

- Vi räckte inte riktigt ända fram i dag, men jag har stor respekt för spelarna i det här laget, sade Tysklands förbundskapten Hans Zach efter förlusten.

Pressade Finland

Zach och hans landslag kunde definitivt lämna Åbo och världsmästerskapet utan att behöva skämmas.

Efter den svaga inledningen - "bara" 5-4 mot ständige jumbon Japan - har Tyskland bland annat pressat Finland till 2-2 i den avslutande gruppspelsmatchen. I den matchen var Tyskland så bra, och Finland så dåliga, att finländarna blev utvisslade av sin egen publik.

Låg under med två

I kvartsfinalen mot Kanada fick tyskarna jobba i uppförsbacke sedan Ryan Smyths gjort 1-0 efter 3.04 av första perioden och Daniel Briere utökat till 2-0 i mitten av den andra.

Det tyska hoppet väcktes till liv när Lasse Kopitz reducerade till 1-2 efter 4.31 av den tredje perioden, och tio minuter senare var det även kvitterat sedan Daniel Kreutzer bjudits på en gratischans av kanadensiske forwarden Kyle Calder.

Men längre än så räckte det inte.

Jakob Sillén/TT