”Vi älskar alla lag”

Läs chattet med Sportbladets chef Lasse Östling

SPORTBLADET

Rob säger: Tjena Lasse! Grattis på födelsedagen! Måste säga att ni på Sporbladet har lyckats otroligt bra med er rosa blaska. Ps. Kan ni inte anställa mig som bevakare av Premier League? :-)

Lars Östling säger: Hej Rob! Vi är intresserade av duktiga och intresserade skribenter som kan allt om Premier League. Ring mig om några dagar så kan vi prata - du får försöka övertyga mig.

Sauron! säger: Tycker er bevakning av hockey-Vm är bra. Annars så är snedfördelnigen väldigt stor vad gäller Fotboll vs hockey. Allsvenskan är väl int tre gånger så stor i Sverige som Es i hockey. eller? När man läser den rosa tidningen så kan man ju faktiskt tro det.

Lars Östling säger: Elitserien har ett publiksnitt på drygt 6 000 pers. Allsvenskan har ett snitt på 10 000. Båda ligorna och båda sporterna mår bra. Men visst är allsvenskan större just nu - det visar ju siffrorna.

hola säger: Varför inte mer innebandy i sportbladet? Nu är det visserligen uppehåll. Men när det är säsong står det inte särskilt mycket.

Lars Östling säger: Ja, det kanske är för lite. Problemet för sporten är att det är otroligt roligt att spela (vi på sportbladet spelar matchjer varje vecka) men att sporten tvingas slåss med för många andra sporter om publiken. En annan sak: jag tycker att innebandyn har för få intressanta profiler. Eller har jag fel..?

Daffy säger: Varför just den rosa färgen på tidningen?

Lars Östling säger: Gazzetta dello Sport i Italien är sporttidningen som funnits i 80 år med sin rosa färg. Vi ville låna deras färg för att visa att vi är en seriös och bra sporttidning. Och vi ska hålla på i 200 år till.

Martin säger: Jag har en mycket bra idé som skulle kunna utveckla sportbladet, var skall jag vända mig?

Lars Östling säger: Du ska ringa mig eller maila. Adressen: [email protected] Hoppas du hör av dig.

Sauron! säger: Anser du att NHL har en mindre intressebas i Sverige än Serie.A. Med tanke på er usla bevakning av NHL jämfört med Serie.A så kan man ju tro det.

Lars Östling säger: Om vi ska jämföra antalet sidor så tror jag att NHL får mer bevakning. Eller tycker du att vi inte skriver tillräckligt intressanta artiklar? I så fall ska du ringa mig och berätta vad du vill läsa om.

ARET säger: Tycker själv att Sportbladet är en mycket stor bidragande orsak till att Aftonbladet är den största Tidningen i Sverige! vad tycker du??

Lars Östling säger: Ja, så är det. Det vet vi efter en massa undersökningar. Svenskarnas sportintresse är enormt och vi mår bra av det: hoppas bara att fler tjejer vill läsa oss.

Adde111 säger: Hej Lars! Håller du på med nån sport själv? i så fall vad?

Lars Östling säger: Innebandy! Vi på Sportbladet spelar mot varann flera gånger i veckan. Vi delar upp oss reportrar mot redigerare och så hatar vi varann enormt mycket under spelet men försöker bli vänner efteråt. Innebandy är enormt kul!

Peter säger: Hur många medarbetare har du?

Lars Östling säger: Vi är ungefär 50 personer. En del är s k frilansare: det betyder att de får betalt per artikel de får publicerad. För tre år sen - innan sportbladet startade - var vi bara 20 personer på sporten.

wille säger: Grattis på födelsedagen. Den lilla rosa är ovärdelig för oss sportälskande personer i detta rike. Måste bara fåga, råder det ett lätt AIK-förakt på AB?

Lars Östling säger: AIK-förakt??? Det kan du glömma! Vi älskar alla lag och alla sporter även om fotboll och hockey får mest utrymme. Och på Sportbladet är det sex-sju personer som hållit på AIK sen de var barn. Själv går jag på Råsunda minst tio gånger per säsong.

Petter säger: Varför skriver ni ingenting om Volleyboll, världens största bollsport?

Lars Östling säger: Volleyboll är ju en rätt liten sport i Sverige med väldigt blygsamma publiksiffror. Vi var rätt bra på volleyboll-finalerna trots allt.

Nizze säger: Hej jag tycker ni har en jÄtte bra tidning men jag tycker att den kan vara mer FANS/Klack reportage? kommer de bli mer sånt ?

Lars Östling säger: Ja, det blir mer om fansen. Vi funderar på att publicera lite mer bilder på fans från Europa. SÅg du bilderna på Milans fans i går kväll i derbyt mot INter? 15 000 fans gjorde ett av de läckraste tifon jag sett. Såna bilder ska vi visa mer av.

Martino säger: Hej Lars! Grattis till framgångarna med den rosa tidningen, jag undrar om ni söker någon sorts praktikelev under sommaren, som är 16 år och är väldigt intresserad av att bli sportjournalist senare i livet?

Lars Östling säger: Ja, vi tar emot praos då och då. Om man praoar på Sportbladet brukar man följa med reportrar ut på olika matcher och träffa lite stjärnor. Problemet är att vi får ungefär 30-50 förfrågningar i veckan så vi kan inte ta emot alla. Men pröva att ringa vår personalredaktör Marianne Peterson.

Sheriffen säger: ditt bästa minne från denna tid??

Lars Östling säger: När Anders Svensson satte frisparken mot Argentina i VM i somras. Då gjorde vi en extraupplaga och tvingades jobba häcken av oss på redaktionen, men var så speedade och ville helst sitta och jubla och krama om varann. Två timmar efter målet hade vi kommit ut i affärerna med extrabilagan. Det var mäktigt.

Östers IF säger: Vad tycker du om att det diskuteras hurvida Allsvenskan ska döpas om efter ett sponsrat namn? Skulle du vilja att Allevenskan hette Sportbladsligan eller nåt liknande`?

Lars Östling säger: Ja, jag skulle vilja att Allsvenskan hette så... men jag tror inte att alla andra vill det. Snart tvingas nog Allsvenskan döpas om: alla andra europeiska ligor har sponsrade namn. Sportbladet skulle vilja göra andra saker med allsvenskan: t ex få alla målvakter i de 14 lagen aatt spela med rosa målvaktströjor. Eller att färga straffområdena rosa. Det skulle bli skitsnyggt!

tsos säger: vilken tidning gillar du mest förutom aftonbladet då?

Lars Östling säger: Fotbollstidningen Four-Four-Two och en tysk veckotidning som heter Sport Bild. Sen tycker jag att Sportmagasinet är en bred och schysst sporttidning.

wille säger: Hej Lars, tror du inte att man kringå den svenska mellanmjölks mentaliteten som råder till viss del i svenskt media att alla sporter ska få sin del av kakan. Fotboll är ju onekligen den heta sporten just nu, är vi inte redo att ta steget fullt ut som i Spanien och Italien. En tidning uteslutande om fotboll?

Lars Östling säger: Jo, men det kostar så otroligt mycket pengar. Nästan ingen svensk tidning har råd just nu: alla redaktioner tvingas spara och dra ner tjänster. Tror du att det ska göras en specialtidning om allsvenskan? Inte alls om NHL eller hockey?

Jim säger: Vilket är det bästa fotbollslaget i England?

Lars Östling säger: LEEDS UNITED!! Jag är fanatisk anhängare och har sett klubben på plats i England en massa gånger - och det är jag stolt över. Jag grät nästan en skvätt i söndags när de slog Arsenal med 3-2 på Highbury. Jag hade blivit totalt knäckt om Leeds åkt ur Premier League.

Petter säger: Om du får välja mellan Mats Olsson och Simon Bank, vem tar du?

Lars Östling säger: SIMON! Av honom får man lära sig nya saker. Av Mats Olsson har jag knapt fått lära mig nånting under alla år: han kan helt enkelt inte en bråkdel så mycket om fotboll som Simon. Tänk på att Simon "bara" är 27 år. Den killen är otroligt bra! Fast i innebandy är han nog den största klumpfot jag sett.

BlueWhite säger: Hejsan! Jag har några synpunkter på tidningen, jag tycker för det första att den är för Pro-Stockholm och för lite av andra städer typ Göteborg. För det andra så tycker jag att ni borde skriva mer om fans och tifon. För det tredje tycker jag de vore jätteroligt om ni kunde skriva nått historiskt om engelsk fotboll kanske en gång i månaden eller nått. Tack på förhand //BlueWhite

Lars Östling säger: BlueWhite? Är det Everton eller Blåvitt? Vi försöker verkligen inte att vara pro-Stockholm. Sportbladet görs ju i många olika editioner - och i Göteborg försöker vi att göra en tidning för göteborgare. Om du tycker att det ändå är för lite så får vi anstränga oss mer. Jag lovar!

Me säger: Hej!

Varför skriver ni inte så mycket om dam-sporterna?

Lars Östling säger: Vi försöker att inte tänka damer-herrar. Vi vill skriva om de mest intressanta sporterna och personerna oavsett kön. vi har aldrig skrivit så mycket om en skild svensk stjärna senaste åren som när Magdalena Forsberg vann i skidskytte: hon var en av Sveriges populäraste idrottare.

markus säger: tja!...hur många tidningar säljer ni/dag

Lars Östling säger: I snitt 440 000 ex om dagen. Ungefär en miljon läsare Sportbladet varje dag: 65 procent killar och 35 procent tjejer.

Isola säger: Är journalistutbildning en nödvändighet för att få arbeta hos er? Räcker det inte med ett genuint idrottsintresse samt att man skriver bra? Är det en fördel att vara idrottsälskande tjej? Känner mig lite ensam som det...

Lars Östling säger: Väldigt få har journalistutbildning: vi tycker det är viktigare att kolla på hur man skriver och hur man är som person. Skriv-erfarenhet kan man skaffa på annat sätt än att gå i plugget. De flesta av oss har börjat som 15-16-åringar på en liten redaktion någonstans på landsorten.

David säger: Följer medierna folket om vilka sporter som är "inne" eller är det medierna som styr/påverkar folket? Vilket ansvar har medierna i det avseendet?

Lars Östling säger: Medierna har rätt litet ansvar. När speedway började locka 3000-4000 pers till matcherna för tre-fyra år sen så var det helt utan hjälp av tidningar. Folk bara dök upp ändå - och vi journalister fattade först ingenting. Men vi blev nyfikna och började då att skriva och upptäcka att sporten är jätterolig. Allsvenskan i fotboll fick mycket publik tack vare att fansen ville härma italienska tifosin och skapa stämning på läktarna: och bra stämning får ännu fler att komma.

goggeli säger: Varför kan man inte köpa lös tidningar av sportbladet?

Lars Östling säger: Då skulle redaktörerna på huvudtidningen bli ledsna: de tror nämligen att många köper Aftonbladet enbart för Sportbladet. Kanske kan vi göra en ny separat sporttidning lite senare.

boeder säger: Tackar för en bra sportblaska, slutade faktiskt att köpa kvällstidningen under en längre period men den lilla rosa gjorde att jag börjat igen. Enda synpunkten faktiskt är att ni borde ha en särskild bilaga med all trav och annat tjafs, kanske en mintgrön spelbilaga vore något???

Lars Östling säger: Mintgrön?? Herregud, så äckligt. Ska fundera på att lägga spelet i en annan tidning. Risk att det blir många olika bilagor att bläddra i.

capri s säger: hejsan lars! vem tycker du är Leeds bästa spelare?

Lars Östling säger: Ian Harte, backen! Jag har hans original-tröja efter Champions Lague-vinsten borta mot Lazio i december 2000 (seger med 1-0 ioch jag var i Rom!). Han har verkligen hjärta för klubben, nåt som alldeles för få spelare i proffsfotboll har.

atumm säger: Hur kan ni förbättra tidningen ytterligare ett steg??

Lars Östling säger: Göra ännu fler sidor. Ha fler bra nyheter. Göra mer för tjejläsarna. Överraska mer! Sne skulle jag önska att vår tipsexpert Jörgen Jonsson kunde börja vinna på sina tips igen och göra några av våra läsare rika.

Sanna säger: Kommer ni att ha nån korre i Paris under pingis-VM? och hur mycket kommer ni att skriva om det?

Lars Östling säger: Vi skickar Johan Flinck till Paris. Johan älskar pingis. Kanske åker vår krönikör Lasse Sandlin ner och bevakar turneringen också. Vi kommer att skriva mycket!

hammarbyare säger: jag är en 15-årig kille som tänkt bli sportjournalist, vilken linje ska jag gå på gymnasiet för att bil det? Vill bara bli journalist inom sporten, hur gör man??

Lars Östling säger: Gå på humanistisk - och strunta i matematiken. Ingen journalist jag känner gillar matte... Du ska börja med att tjata in dig på en sportredaktion och skriva små notiser. Efter nåt år när du blivit säkrare på att skriva kan du börja göra längre reportage och "knäck" som vi kallar det. Efter det kan du söka till Sportbladet, framför allt genom sommarvikariat.

Nisse säger: Jag tycker att Sportbladet har tappat i kvalitet sedan starten av S. Bank/Holm skriver ju inte alls lika många nyheter längre. Vad säger du om det?

Lars Östling säger: Vi har fler reportrar idag. Nyheter...tja, jag tycker att man aldrig kan ha för många nyheter. Det kanske är vår svagaste gren. Men vi ska bli bättre, jag lovar! Jag tror aldrig jag eller någon annan på Sportbladet nånsin kommer att bli nöjd. Vi vet att vi alltid kan bli bättre.

Isola säger: Kommer det att släppas en "best of"-tidning med alla underbara krönikor och såklart floskeltoppen och lika som bär?

Lars Östling säger: Bra idé!!! Smart!! Den idén borde du få betalt för. Hör av dig till mig så ska jag bjuda dig på nåt.

Spellan säger: Hej på dig Lasse, ett kul innehåll... om ni samarbetar med S... är det samma redaktion???

Lars Östling säger: Ja, vi samarbetar med S...lite grann. Men S har en egen redaktion och Sportbladet har sitt folk. Fast Simon Bank och Wennman hoppar in i S lite då och då.

Patrik säger: Varför har ni "sexannonser" i sportbladet??

Lars Östling säger: Jag skulle vilja ha bort dom, men vi får tydligen så bra betalt att tidningsledningen inte har "råd" att tacka nej. Beslut över mitt huvud, alltså...

mimmis säger: Hej Lasse, du är rosa kung! Grattis!

Wanksta säger: jag tycker att aftonbladet e fett bra!!

Lars Östling säger: Tack! Jag har faktiskt nästan alltid på mig en rosa skjorta eller rosa t-shirt. Det hade jag aldrig innan vi startade Sportbladet. Eftersom du är så snäll vill jag skicka en rosa tröja till dig.

Jonas säger: Hur går det för Sverige i morgon mot Slovakien?

Lars Östling säger: Sverige förlorar...vi har gjort vår supermatch i den här turneringen. Men jag hoppas att jag har fel.

inzaghi P säger: vad tycker du om det faktum att en tränare får gå efter några mindere motgångar medan det verkar fullt omöjligt att bli av med en usel sportjournalist?

Lars Östling säger: Vi har funderat på ett system där vi sparkar en reporter efter fem raka usla artiklar... :) Har du förslag på vilka som borde bort fån Sportbladet?

Zamien säger: Hej Lars. Varför har ni så lite kring biljard? Det är ju trots allt en idrott där Sverige har når stora framgångar internationellt. Hade också varit kul att hitta lite mer kring Snooker VM, som nyss gick av stapeln, i Sportbladet.

Lars Östling säger: Vi har faktiskt ett reportage på gång om världens bästa snookerspelare just nu. De tjänar ju grymt med pengar! Blir nästan avundsjuk.

Martino säger: Hej Lars! Jag skulle vilja vara kung i skolan minst för en dag, finns det möjlighet att man kan få en rosa t-shirt, dom är så otroligt coola!!! tack för en underbar tidning!

Lerkot Berglind säger: Har köpt tidningen varje dag sen den dagen den började komma ut, tycker den är kanon, hur gör man för att få tag i en såndär tröja, var går dem att köpa? Tack för ett superB jobb

Lars Östling säger: Visst ska du ha en rosa t-shirt. Ring mig på 08-725 23 98 så att jag får adressen.

Isola säger: Varför tror ni att det behövs tjejsidor? Det skulle bara öka fördomarna om att tjejer ser på sport för att kunna se på killar... vilket inte alls stämmer!! Klyftan ökar bara ju mer den påvisas!

Lars Östling säger: Jag tänkte mest på en sida om ridsport - den största utövarsporten bland tjejer med nästan 400 000 aktiva. annars ska vi inte ha speciella sidor om tjejer, det har du helt rätt i.

rille säger: Hejsan Lars. Jag tycker att ni borde skriva mer om ungdomsproffs som spelar i europa. Vad tycker du om det?

Lars Östling säger: Ja, bra idé. Men finns det så många ungdomsproffs fortfarande?

Fredde säger: Grattir till Sveriges i särklass bästa sporttidning! Tänkte höra om det blir en fortsättning av magasinet S? Det e ett kanon-magasin!

Lars Östling säger: Ja, S fortsätter. Jag tror t o m den ska utöka sin redaktion.

Xavante säger: Hej o Grattis till en uderbar tidning. VM i bowling går i sommar, bevakar ni?

Lars Östling säger: JA! Bowling är en grymt svår sport! Respekt till dom som är i världseliten. Själv har jag nog aldrig lyckats göra en strike...

Patrik säger: Åker journalister för att bevaka EN enda match i utlandet??

Lars Östling säger: Nej, vi försöker ofta bevaka flera matchjer när vi kostar på oss en dyr resa. Det blir billigare så. Om vi åker till Italien vill vi hinna se både Juve, Lazio och Milan.

Nisse säger: Är det inte dags att sluta att klappa Zlatan på axeln så fort ni skriver om honom? Vågar någon skriva en enda kritisk rad om honom efter Spy Bar-affären?

Lars Östling säger: Minns du inte vår rubrik efter Ajax-Milan? Nesta: Zlatan är en skit. Dagen efter fick vi höra av Zlatans agent att vi var för elaka...

Li säger: Tjenare Lars!... Hur tycker du man ska göra föra att få bort rasismen från fotbollen?..det måste ju gå att få bort, eller?

Lars Östling säger: Jag tycker att rasismen är på väg att försvinna. Jämfört med tio år sen är det rätt lugnt.

mimmis säger: Kan ni inte göra en blank tidning med samlarbilder efter stora turneringar - dagens krambild från hockeyn vill man ju gärna ha i blankkvalité

Lars Östling säger: Smart idé igen! Jag börjar tycka att flera av er på chattforumet borde sitta på min stol istället. Vi kanske ska ta fram krambilden på blankpappar. Vi funderar på det någon dag.

Lerkot Berglind säger: Kan ni inte ta ut ett Dream Team för respektive fotbollsliga i slutet av den internationella säsongen?

Lars Östling säger: Det ska vi göra! Ännu en smart idé...

Johan säger: Snälla, snälla! Kan jag inte få en såndär rosa t-shirt?? Tack för en superb tidning!!

Lars Östling säger: Visst, ring bara på 08-725 23 98 så jag vet vart jag ska skicka den.

Ajzel säger: Det hade varit kul att veta vad du själv har för sportbakgrund och favoritlag i Allsvenskan???

Lars Östling säger: Jag har gått bandygymnnasiet i Ljusdal och alltså lirat bandy. Jag har iunget favoritlag i allsvenskan: mitt lag spelar i superettan och heter VSK. Men nästa år, då ska vi vara i allsvenskan!

Sanna säger: Hur låmg tid lägger ni i snitt ner å en normallång artiekel?

Lars Östling säger: En timme ungefär. Med hyfsad research och telefonsamtal.