Han kan krossa gulddrömmen

Kanadas nye stjärna Dany Heatley: Vi ska visa att vi är det bästa hockeylandet

SPORTBLADET

HELSINGFORS

Se upp, Tre Kronor, Dany Heatley har fått upp farten.

Tre mål i går mot Tjeckien.

- Vi ska visa världen att vi är det bästa hockeylandet, säger Heatley.

Foto: SCANPIX
DÄRFÖR ÄR HAN EN STORSTJÄRNA HÄNDERNA Många kanadensare har dålig teknik. Men inte Heatley. Han har lika bra teknik som de bästa svenskarna. Hans backhandsmål i går mot Tjeckien var en uppvisning i den högre teknikskolan.   HUVUDET Är bara 22 år, men spelar redan meriterat och och rutinerat. Han är inte rädd för någon och trots att han bara är 179 cm går han gärna in i närkamper. Han är starkt mentalt och kliver fram - precis som en matchvinnare ska göra.   KLUBBAN Kör med den nya grafitklubban. Heatley lyckas bemästra den smala och hårda klubban och få ut max av den. 2-0 i går var ett stenhårt isskott som ställde den tjeckiske målvakten.   SKRIDSKOR Lysande skridskoåkning. Slänger fram kroppen när han åker och trots att stora backar hänger på honom lyckas han få iväg avslut mot mål. Han har den så viktiga höga intensiteten i åkningen som gör honom livsfarlig när han driver på i anfallszon.

Semifinalen mellan Kanada och Tjeckien var svängig. Och andra perioden var en orgie av osannolika saker.

Först tvingades Kanadas förstemålvakt Sean Burke att gå ut efter 8.11. Burke sträckte sig och tvingades att lämna isen. In kom Roberto Luongo och den säkra ledningen 3-0 försvann och när den andra perioden var slut stod det 3-2.

I den sista perioden gjorde Kanada det som finnarna inte klarade av mot Sverige - reda ut läget trots att motståndarna hämtat upp en ledning. Stora matchvinnare var Dany Heatley, 22, och Daniel Briere, 25.

Samarbetet mellan NHL:s nästa storstjärnor var lysande. Briere tar ofta in pucken i anfallszon, släpper bakåt till Heatley som får fri yta och ofta blir det livsfarligt.

Ser fram emot finalen

Matchen slutade 8-4 till Kanada efter tre mål av Heatley, Totalt var duon inne på fyra mål framåt.

8-4-målet var läckert. Heatley fick pucken framför Tjeckiens mål. Han la pucken till backhandssidan, som Mats Sundin brukar göra, och satte pucken i nättaket.

Nu ser Heatley fram emot att möta Tre Kronor.

- Vi slog dem i gruppspelet. Men nu är det en annorlunda match. Peter Forsberg har kommit igång och det blir inte lätt. Men vi "are going for gold" och jag vill verkligen vinna ett VM. Jag har vunnit brons i JVM, men det är allt, säger han.

Heatley spelar i Atlanta - ett av NHL:s sämsta lag. Trots det blev han uttagen till NHL:s all star-match. Där hade han stor uppvisning, gjorde hattrick och utsågs till MVP.

"Vi är Kanada..."

- Vi är Kanada och vi vill alltid visa att vi är det bästa hockeylandet, precis som vi gjorde i OS i fjol, säger Heatley.

Vem som står i Kanadas mål i morgon är osäkert. Burke är skadad. Hur allvarligt ville inte Kanada berätta i går. Kan han inte stå är det en fördel för Sverige. Ersättaren Luongo är inte alls lika bra.

...och här är tre till som kan stoppa Tre Kronor

Tomas Ros