Rubarth hoppade in - och avgjorde

AIK slog Halmstad: Det blev ju hyfsad utdelning

SPORTBLADET

Arash Talebinejads olycka blev AIK:s - och Mats Rubarths - lycka.

När Talebinejad klev ut, då klev Rubarth in och avgjorde matchen mot Halmstad.

- Det blev ju hyfsad utdelning, sade Rubarth efter söndagens 4-2-seger i allsvenskan.

Foto: scanpix
Mats Rubarth - tvåmålsskytt på Råsunda i dag.

Minst sagt. Resultatet: två mål och dessutom låg Rubarth bakom en straff som betydde 2-1 till AIK. Allt detta på lite drygt en timmes spel.

Mats Rubarth har hittills fått följa säsongen 2003 mest från avbytarbänken. Det har blivit en rad inhopp men bara en match från start.

Men när chansen väl kom, då fanns det ingen tvekan om att han tog den.

Anfallaren Arash Talebinejad tvingades kliva av planen vid ställningen 1-1 efter 29 minuter. AIK:s tränare Richard Money plockade in Rubarth och flyttade om bland spelarna.

Det gav resultat. Strax före halvtidspaus ordnade Rubarth en straff när Joel Borgstrand drog ned honom i straffområdet. Andreas Anderssons bredsida betydde 2-1 i 42:a minuten.

Löpte i djupled

I 53:e minuten sprang Rubarth i djupled på ett pass från Ishizaki och kunde bredsida in 3-1. När sedan Halmstad pressade på i slutet så avgjorde han definitivt matchen med sitt 4-2-mål.

- Vi har ju vunnit den senaste tiden och det är svårt som avbytare att slå sig in i ett vinnande lag, det är egentligen bara om det blir avstängningar eller skador som det finns anledning att göra ändringar i ett vinnande lag. Men då gäller det att ta chansen.

Vad betyder det här för din egen del?

- Självförtroende som i sin tur gör att man vågar göra mer på planen när man känner att allt faller på sin plats.

Det sistnämnda gör det inte bara för Rubarth utan för hela AIK. Laget dominerade söndagens match inledningsvis.

- De första 20 minuterna var de bästa vi spelat i år, sade Money.

Nytt hopp

Men det var Halmstad som gjorde 1-0 genom polacken Igor Sypniewski, han gav också Halmstad nytt hopp när han reducerade till 2-3 i 68:e minuten. Men när sedan Halmstad satsade allt framåt för en kvittering blev det alltså Rubarth som gjorde mål i stället.

Och efteråt satt två tränare på presskonferensen, medvetna om att de har åstadkommit vitt skilda resultat, AIK:s tränare Richard Money kan glädja sig åt tre raka segrar, Halmstads Jonas Therns lag har inte vunnit på bortaplan sedan oktober förra året.

- Vi gör en jättebra andra halvlek, men AIK är effektivare, hetare och känns lite starkare över lag, sade Thern.

- Vi är lite för naiva, straffen känns billig att vi ska bjuda på.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM