Andreas Johansson sänkte Enköping

Djurgårdaren gjorde äkta hattrick på 27 minuter

SPORTBLADET

Äkta hattrick inom loppet av 27 minuter.

Det är lätt att förstå att Andreas Johansson var nöjd med sin insats när Djurgården enkelt besegrade Enköping borta med 4-0 (3-0).

Foto: scanpix
Andreas Johansson rullar in 3-0 till Djurgården.

När Enköping förlorade mot Halmstad borta så fick Henrik Johansson vittja nätet redan efter 1.20. Mot Djurgården höll han tätt en minut längre. Det tog nämligen de regerande svenska mästarna bara knappt två och en halv minut att spräcka nollan på Enavallen.

Babis Stefanidis kom ned mot kortlinjen och lyfte in bollen till Andreas Johansson, som helt friställd enkelt kunde trycka in bollen i mål.

Enköping kom dock över chocken och vågade kliva framåt mera i banan. Jonny Rödlund höll sånär på att kvittera efter sju minuter, men hans nick gick parallellt med mållinjen och utanför. Mål där för Enköping och eftermiddagen kunde blivit betydligt jobbigare för Djurgården. Men i stället kunde laget avgöra matchen redan efter en halvtimmes spel. Andreas Johansson gjorde sitt andra mål efter 29 minuters spel på ett förspel som liknade hans första mål. Denna gång kom bollen från Johan Elmander via bröstet på Enköpings mittback Baskim Sopi och fram till ''Adde'', som inte heller denna gång gjorde något misstag.

Tre Johanssson-mål - för första gången

Minuten efter fullbordade han sitt hattrick - hans första någonsin i allsvenskan.

- Det var lite tillfälligheter att bollen damp ned på rätt ställe hela tiden för mig i dag, säger Andreas Johansson.

Och fortsätter.

- Vi visade direkt vilka som bestämde och fick även ett tidigt mål, vilket var viktigt.

Allting kretsade kring Andreas Johansson i den första halvleken. ESK-försvaret tappade allt som oftast bort honom och han gjorde även ett fjärde mål, som dock blev bortdömt för en ojusthet av Samuel Wowoah precis innan.

Enköpingstränaren Peter Lenell var riktigt besviken på sina spelares agerande i den första halvleken.

- Jag tror aldrig att jag varit så besviken efter en första halvlek någon gång. Det är en katastrof att se hur vissa spelare agerar, säger han.

Enköpingstränaren mycket kritisk

Den andra halvleken blev av förklarliga skäl aldrig riktigt spännande. Enköping borde kunnat ha utnyttjat något av alla sina lägen, men antingen gick skotten utanför målramen eller så var Andreas Isaksson i Djurgårdsmålet i vägen.

- I andra halvlek känns det bara som om vi spelade av matchen. Vi släppte till en del chanser, men då fick vi även visa upp vilken bra målvakt vi har, säger Djurgårdens tränare Sören Åkeby.

Även om Djurgården hade ett rejält spelövertag över hela planen så var det i de båda straffområdena matchen avgjordes.

- Vi hade sju åtta lägen, men gör inget mål. Ska vi ha en chans att hänga kvar i allsvenskan så måste vi bli bättre i de båda straffområdena, säger Peter Lenell.

Djurgården avslutade sitt målskytte med att göra 4-0 på straff genom Kim Källström i den 62:a minuten.

Kim frågade inte om du ville slå straffen?

- Nej, nej. Kim ska slå straffarna och han gör det bra, säger Djurgårdens matchvinnare Andreas Johansson, som alltså fick nöja sig med tre mål.

TT