Två centimeter avgjorde VM-finalen

Tellqvists genombrott slutade i karriärens största besvikelse

SPORTBLADET

HELSINGFORS

För varje sekund som gick blev hoppet hos Mikael Tellqvist större och större.

Han tänkte att pucken kanske inte varit inne. Att allt kanske inte var över.

Det var det.

Tellqvists stora VM-genombrott slutade med hans hockeylivs hittills största besvikelse.

När Tellqvist möter pressen efter finalförlusten mot Kanada är det mycket som saknas för att bilden ska vara så sagolik som den kunde ha varit.

Mikael Tellqvist gick in i VM som andremålvakt, fick chansen när Tommy Salo var halvskadad och gjorde det så bra att han fick en ny chans i både semifinal och final.

Men han saknade turen, och där han står i korridoren efter omklädningsrummet saknar han också medaljen. I alla fall den i guld som han kunde ha fått och som han så gärna ville ha.

Den i silver har han inte tagit med sig. Den hänger kvar i sitt band i omklädningsrummet, och den känns inte som något han längtat efter att bära mot det bröst som just nu bara rymmer besvikelse.

- Jag vet inte vad man ska säga faktiskt. Det känns bara så... tungt, säger han med blicken sänkt mot golvet.

- Vi spelade ju för Sverige, för svenska folket. Man ville ju så gärna...

Men Tellqvist fick inte ge Sverige och Tre Kronor det första VM-guldet sedan 1998. Det satte Anson Carter stopp för efter 13.49 av förlängningen.

Med ett skott, en retur, en rundåkning bakom målet och ett nytt skott gjorde Carter vad han själv trodde var segermålet och 3-2.

Andra var inte lika övertygade.

Sju kameravinklar

En av dem var den tjeckiske domaren Vladimir Sindler, som inte omedelbart kunde avgöra om pucken passerat mållinjen. Från speakerbåset tog Sindler kontakt med videodomaren, och samtalet blev långt.

Ju längre beskedet dröjde...

- ...desto mer trodde jag att pucken aldrig varit inne, säger Tellqvist.

- Jag visste faktiskt inte själv om den varit över mållinjen, och jag tänkte nog att om de inte kan se pucken så kan de ju inte säga att den var inne. Och då kan de ju inte döma mål.

Från speakerbåset fick Sindler så småningom tillräcklig information för att godkänna målet, men först sedan man gått igenom sju olika kameravinklar.

En av dem visade att pucken "knappt men klart" varit över mållinjen, men det kunde fastslås endast med hjälp av en specialanpassad zoom och när videobandet rullats en ruta i taget.

Kanada vann VM-guldet med två centimeters marginal.

Så mycket, eller så lite, var pucken inne.

- Om de säger att den var över linjen så måste man ju lita på det, säger Tellqvist.

Svårt att glädjas

När det abrupta slutet bara är en halvtimme gammalt har den 23-årige St Johns-målvakten svårt att känna glädje ens över det egna VM-genombrottet.

Han har svårt att glädjas över att han slog sig in och blev förstemålvakt.

Han har svårt att se ljuset i att han imponerade så mycket i kvartsfinalinhoppet mot Finland och semifinalen mot Slovakien att Kanada ringde hans motståndarcoacher i farmarligan för att kartlägga honom.

Allt Tellqvist känner är besvikelse.

- Om några dagar kanske det känns lite bättre, säger han.

- Men inte just nu.

Jakob Sillén/TT