Visst - även TV 3 kan vara seriöst

SPORTBLADET

För en tid sedan hade spalten en mardröm. I den var det fest. Adam Alsing agerade DJ. Gert Fylking toastmaster. Hasse Aro höll saliga tal långa som Leif GW Perssons skinnrockar. Väder-Linda serverade drinkar mer kulörta än Fredrik Ljungbergs hår. Nånstans figurerade även Robert Aschberg, möjligen med en pruttande schäfer i sin omedelbara närhet.

Kalasets medelpunkt var spalten själv. Det som firades var att TV3 fått en ny kanalchef. Ni kan ana vem som just satt sig vid rodret. Jag vaknade kallsvettig. Intensivt lättad över att nyhets-Fredriks "For he"s a jolly good fellow" tystnat med mitt uppvaknande.

Men just denna vecka får TV3-ledningen gärna göra en invit i det verkliga livet.

Mindre effektsökeri

Strax om hörnet väntar ännu en ljuvlig runda med Champions League-spurten. Men framför allt: nyss har kanalen klarat av en av sina mer rumsrena mastodont-sändningar.

Uppbådande sina bästa krafter - och behagligt bromsande sina mer effektsökande - har TV 3 under hockey-VM visat att även de kan vara hyfsat seriösa, trots att det är den breda publiken man flirtat med.

Med Claes Åkesson som briljant ciceron i slutspelet - från under vilken sten dök han upp? - föll de flesta bitar på plats. I uppställningen Åkesson/ Leif Boork/ Åke Unger/ Håkan Södergren har man en kvartett som skulle klara ett box play även mot Canal Plus bästa femma.

Med det här folket i skicklig aktion var det plötsligt rimligt att stå ut med tradiga reklamavbrott och Jonas Bergqvists bisarra instick - är den sistnämnde for real? Ja, även Brigitte Söndergaards irrfärder i "After Ice"-blocket gick att överleva utan alltför svåra attacker av Genans Pluralis.

Stor och gedigen underhållning

Inte ens när Åkesson och Södergren slängde lystna blickar mot Hardy Nilsson efter Finlandsvinsten kändes det som om kanalen var ute och virrade i lättköpthetens återvändsgränder. Det kändes som stor och gedigen sport-tv-underhållning. Punkt.

Nästa höst ansvarar TV3 för "World Cup"-sändningarna. Innan VM tycktes redan faktumet som ett helgerån. Nu kommer spalten att sova lugnt inför den tv-festen. Med eller utan nattliga välkomst-partyn i regi av "Efterlyst"-redaktionen.

Lasse Granqvists eufori i Sportradion under Tre Kronor-Finland är redan en etermedial topp 10-klassiker.

Håkan Södergrens spruckna illtjut i TV3 kändes däremot inte lika klockrena.

Hockeyn som tv-sport var nere med skuldrorna mot canvasen. Sekonderna hyvade handdukar. Domaren räknade på 9 komma 9. Men så kom Frölundaexplosionen i slutspelet och nu detta. Spalten är knappast ensam om att redan längta till nästa säsong...

JA!

NEJ!