Sjevtjenko sköt Milan till Champions League-final

Bortamål på hemmaplan blev avgörande

SPORTBLADET

MILANO (TT)

Det var kvällen när en hel stad stod stilla.

Det var kvällen när en halv stad 90 minuter senare sköts i fotbollsbrand.

Semifinalen Inter-Milan slutade 1-1 - och skickade Milan till Champions League-final.

Foto: BILDBYRÅN
HJÄLTEN Ja, i alla fall i halva Milano. Andrej Sjevtjenkos bortamål hemma på San Siro betydde att Milan gick till Champions League-final.

Alla tiders Milanoderby, det 255:e genom åren, hade i 45 minuter varit en plågsam repris på den första Champions League-semifinalen (0-0), matchtavlan skrek ut 0-0 och 76 854 på plats, precis som miljoner tv-tittare, såg världstjärnor bundna av system, nedtryckta av tryck och krav.

Högt tempo, visst. Massor av vilja, absolut - men mittfältsgeggigt, italienskt småfult, och tjafsigt.

Milancoachen Carlo Ancelotti ledde in rödsvarta ''Rossoneri'' till en av staden Milanos största matcher någonsin med 0-1-ligaförlusten mot Brescia och den tappade andraplatsen i tabellen färskt i minne, men Ancelotti vägrade uttrycka oro.

Ancelotti manade till lugn

- Vi spelar alltid bra i viktiga matcher och jag är säker på att vi kommer att spela bra mot Inter, sade Ancelotti.

Inters Héctor Cuper, som brottades med skadeproblem före avspark och tvingades starta matchen med en startelva utan skyttekungen Christian Vieri och vänsterbacken Francesco Coco, övergav en förväntad 3-5-2-uppställning för en mer traditionell 4-4-2-variant. Därmed försvann förhoppningarna på ett offensivare Inter, som var pressat av vetskapen att ett enda baklängesmål på ''hemmaplan'' skulle göra vägen oändligt lång till Old Trafford i Manchester, till 28 maj och Champions League-final.

I 45 minuter hade mäktiga arenan San Siro återigen varit ''San Zero'', chansfattigt, mållöst.

Då - i en sekund av genialitet hittade Milans mittfältsregissör Clarence Seedorf anfallaren Andrej Sjevtjenko djupt i Inters straffområde, Sjevtjenko vände ''ut-in-och-förbi'' Ivan Cordoba och skickade upp 1-0 i nättaket bakom Francesco Toldo.

Fegheten straffades - nästan

I andra halvlek var Inter tvingat att anfalla, men ett försvarsinriktat Milan i 1-0-läge har gång på gång fått världslag att stånga sig blodiga. Inbrottssäkra mittlåset Alessandro Nesta och Paolo Maldini testades, men spelade äckligt disciplinerat, styrde bort och höll Inter ifrån sig. Fast till slut straffade sig fegheten. I den 84:e minuten kom just Maldini fel på en höjdboll i eget straffområde, bollen gick till inhopparen Obafemi Martins som blixtsnabbt uppfattade den högkvalitativa chansen och retfullt enkelt stötte in 1-1.

Matchslutet blev nerv, Inter-press, Inter-chanser....men missar - och en krossad dröm.

Men matchslutet blev också nerv, Milan-försvar, Milan-tur...men inga mål - och uppfylld dröm.

1-1 och mål på bortaplan tog Milan till lagets första stora europeiska final sedan förlusten mot Ajax i Europacupen 1995.