Il calcio dominerar Europa

SPORTBLADET

ROM.

Vilken överraskande seger!

Alla trodde väl att det var Real Madrid som skulle vinna och tjusa på San Siro i går kväll.

Nu blir det i stället helitaliensk final i Champions League. Här har Juventus och Milan sin chans att få Europa att omvärdera ”il calcio”.

Jag måste erkänna att jag satte mig framför TV:n i går kväll i förhoppningen att Real Madrid skulle gå segrande ur semifinalreturen mot Juventus.

Jag tänkte så, därför att jag vill att det ska bli en sevärd, djärv och välspelad final och inte en nervig, sluten ligamatch i Manchester den 28 maj.

Men jag hade fel.

I går kväll vann inte bara det bästa laget utan även det som gav publiken mest underhållning. Del Piero, Trezeguet och Nedved var i går kväll vida överlägsna Figo, Ronaldo och Zidane.

Glimrande fotboll

Juventus besegrade Real Madrid, inte genom att hindra dem från att spela utan genom att spela mycket bättre. Årets räddning stod Gianluigi Buffon för. Vem vet hur matchen skulle ha slutat, om inte Juves målvakt hade tagit Figos straff.

Det är bara att lyfta på hatten. Juventus har redan vunnit italienska ligan. Nu är ”il calcios” aristokrat i final i Champions League också.

Tyvärr kan man inte säga det samma om Milans seger mot Inter i tisdags. Derby på San Siro är alltid en nervpärs och ingen känner sig bättre för att det handlar om semifinal i Champions League.

Båda lagen var spända och föga klartänkta, båda tränarna övertygade om att en förlust betyder sparken.

För Inter var tisdagens 1–1 mot Milan kulmen på en otursförföljd säsong som började med Ronaldos pinsamma avtåg till Real och slutar i en grå, depressiv fotbollssörja. En andraplats i ligan är inte värd vatten, om Inter nu mot all förmodan orkar behålla den. Klubben var deppad redan innan, nu är moralen riktigt i botten.

Det skulle inte förvåna mig om det blir Juve etta och Milan tvåa både i Champions League och ligan.

Lagens framgångar i Europa är desto mer förvånande just den här säsongen, eftersom italiensk fotboll går igenom en kris som borde vara fullständigt förödande.

Efter fiaskot i VM 2002, har pengarna tagit slut, publiken svikit, våldet ökat på arenorna och ”il calcio” famlat i mörkret.

Välgörande motgång

Kort sagt, 2003 borde ha varit året då italienarna lyste med sin frånvaro i Champions League.

I stället blev det precis tvärtom.

Förklaringen är att flera av klubbarna har dragit lärdom av svårigheterna. Lazio är det bästa och främsta exemplet. Men även Juventus och Milan har lagt ner stor energi på att möta krisen med fräschare spel.

Italiensk fotboll har helt enkelt jobbat på att återerövra publiken, både hemma och utomlands.

Uppenbarligen har de lyckats.

Jag vet att det är många som retar sig grymt på de italienska klubbarna och deras divor. Som tycker att ”il calcio” står sig slätt mot engelsk och spansk fotboll.

Lik förbannat är det italienarna som går segrande ut leken. Det är med andra ord lite för enkelt att avfärda dem med att ”de gör ett mål och sedan backar de hem segern”.

Det kan åtminstone ingen anklaga Juventus för i går. Italienarna anföll in i det sista.

Hoppas att de gör det i finalen också, både Juventus och Milan. Så att den avgörande matchen in den stora turneringen inte bara blir god underhållning, utan också ger ”il calcio” den upprättelse i Europa som den förtjänar.

Bäst

Sämst

Kristina Kappelin