Seger för Richardsson i första VM-deltävlingen

Tolfte segern i GP

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Tony Rickardsson kunde inte ha startat sin resa mot sjätte VM-titeln bättre. Han vann GP-premiären i polska Chorzow på imponerande sätt. Svensken gick obesegrad genom tävlingen.

- Jag kunde inte ha önskat mig en bättre start på GP-serien, sade han mycket nöjt efter tävlingen.

Banan i Chorzow var i bättre skick än förra året men den var också mycket hal.

- Det gällde att hitta de få sandkorn som gav fäste, sa Tony Rikarsson.

Tony hade innerbana i sin tre första heat och vann dessa säkert. Det var bara polacken Cegielski som lyckades bjuda kamp. Den kampen varade dock bara två varv innan Tony kunde skaffa sig ett rejält försprång.

I semifinalen lottades Tony till ytterbana, den bana som efter innerbanan haft flest vinnare.

- Då var jag lite orolig. Det hade stämt bra för mig från innerbanan tidigare, sa Rickardsson till Sky efteråt.

Oron var inte befogad. Även därifrån formligen flög Tony ifrån motståndet och finalplatsen säkrades 30-talet meter före Tomasz Gollob.

Dålig lottning

Lottningen i finalen var inte bra, sett ur Rickardssons ögon. Han fick starta från bana två, därifrån hade bara två av 24 heat vunnits så långt. Fast det spelade ingen roll, det heller.

Tony var snabbast iväg och kunde spåra hela vägen. Tjecken Lukas Dryml var nära Tony med lite drygt två varv men satsade lite väl tufft och fick ett kast vilket gav Tony en rejäl lucka. Sista varvet var rena rama defileringen.

- Jag fick till starten bra i finalen också. Det var mycket skönt att vinna och allt fungerade precis som vi hade hoppats. Motorerna och alla inställningar var mycket bra. Vi körde också för min trimmare Carl Blomfeldt som är i Kanada för att operera hjärtat, berättade Tony efter tävlingen.

Rullgrus

Segern i Chorzow var Rickardssons tolfte totalt sedan GP-serien inleddes.

Tvåa i Chorzow kom dansken Nikki Pedersen som hade en jobbig väg fram till finalen och totalt fick köra sju heat under tävlingen. Lika lång väg till finalen hade trean Lukas Dryml, Tjeckien. Dryml var en av de få förare som lyckades med omkörningar. Det var han tvungen till eftersom hans starter inte fungerade.

Mikael Max, femma i GP-serien och trea i Chorzow förra året, noterades för en elfteplats. En klar besvikelse för Mikael som deklarerat att han siktar mot VM-titeln. Mikael fick varken starterna eller åkningen att stämma.

- Starterna var väldigt avgörande. Banan var svår, det var som rullgrus, säger Mikael.

För Peter Karlsson som fick chansen som reserv, tog kvällen slut redan efter två heat. Peter kommer dock att få en ny chans redan på Stadion i Stockholm, om den tävlingen kan genomföras.

TT