Schumacher vann trots brinnande bil

Kimi Räikkönen tvåa i Österrikes formel 1-lopp

SPORTBLADET

ZELTWEG, ÖSTERRIKE

När Michael Schumachers Ferrari fattade eld i depån fick personalen bråttom.

Schumacher satt dock lugnt kvar, åkte ut på banan och tog sin 67:e seger i formel 1.

- Kanske tyckte mekanikerna att jag var för kall och ville värma upp mig, sade Schumacher och skrattade.

Michael Schumacher tog sin tredje seger för året när han vann den kanske sista upplagan av Österrikes Grand Prix, trots branden under ett depåstopp.

- Den här gången känner jag mig som en riktig vinnare, sade Schumacher.

A1-banan har inte precis varit den 33-årige tyskens turbana tidigare. I fjol vann han förvisso, men först sedan stallkompisen Rubens Barrichello skänkt bort sin seger. Men i år är stallorder förbjudna och Schumacher förvaltade sin pole position på bästa sätt.

Hoppade inte ur

Den enda dramatiken kom vid depåstoppet efter 22 varv när påfyllningsslangen läckte och bilen fattade eld.

- Jag såg elden, såg att mekanikerna reagerade snabbt och visste inte hur mycket som brann. Jag tänkte dock aldrig på att hoppa ur bilen.

Stoppet blev dock extra långt, 20,4 sekunder, och colombianen Juan Pablo Montoya samt finländaren Kimi Räikkönen kunde ta sig förbi. Dessutom fick tysken mindre drivmedel än det var tänkt vilket hotade ännu en seger.

Men när Montoyas Williamsmotor skar, samtidigt som Schumacher bromsade sig förbi Räikkönen, var han åter i ledning och höll den in i mål.

- Det var ett härligt lopp och segern var faktiskt ingen överraskning. Egentligen har allt gått vår väg den här helgen, sade Schumacher.

Finsk VM-ledning

- Den enda svårigheten var när Montoyas motor small. Jag visste inte vilket spår han skulle välja och jag var lite orolig över att det skulle ha läkt ut olja.

Finländaren Mika Räikkönen blev tvåa 3,3 sekunder bakom tysken, och finländaren fortfarande VM, nu med två poäng före Schumacher.

- Jag leder VM, men det börjar bli tufft. Jag missade starten och fick kämpa. Sista varven med Barrichello bakom var riktigt tuffa, sade Räikkönen, som var ordentligt attackerad av en Barrichello på sluttampen.

Kimi Räikkönen hade problem med motorn i sin McLaren loppet igenom.

- Annars hade jag kunnat ge "Schumi" en match, säger den finske "ismannen", som kommande vecka testar teamets nya bil.

Sista gången?

Ferraris depåstopp var ingen succé. Trean Barrichellos första depåstopp tog 20 sekunder sedan drivmedelspåfyllningen strulat. Fyra blev engelsmannen Jenson Button i BAR-stallet och femma skotten David Coulthard i en McLaren.

Tävlingen blev dramatisk med lokala regnskurar som fick till följd att flera förare åkte av banan i början av loppet. Även Michael Schumacher var av, men han kom upp igen. Man tvingades till två omstarter innan loppet kom i väg till slut.

Söndagens tävling kan ha varit den sista på A1-Ring eftersom formel 1-cirkusen nästa år förflyttar två tävlingar till Kina respektive Bahrain.

Årets formel 1-VM fortsätter nu med Monacos Grand Prix om två veckor.

TT